ΚΟΣΜΟΣ

Ετοιμάζεται να παρατείνει την 37χρονη θητεία του ως πρόεδρος ο Ομπιάνγκ

Ετοιμάζεται να παρατείνει την 37χρονη θητεία του ως πρόεδρος ο Ομπιάνγκ
REUTERS

Έτοιμος να συνεχίσει τη θητεία του είναι ο επί 37 χρόνια πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας, Τεοντόρο Ομπιάνγκ, οι πολίτες της οποίας καλούνται στις κάλπες την Κυριακή.

Ο 73χρονος Ομπιάνγκ, ο ηγέτης με την μακρύτερη θητεία στην Αφρική, έχει έξι αντιπάλους, ωστόσο αναμένεται να κερδίσει με ευκολία στις εκλογές, καθώς σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αλλά και παρατηρητές, αυτές δεν θα είναι ελεύθερες.

Ο ηγέτης του πλούσιου αυτού σε πετρέλαιο έθνους, ελέγχει κάθε κομμάτι της κυβέρνησης και της κοινωνίας, ανέφερε ο αμερικανός Τζον Μπένετ, που διετέλεσε πρεσβευτής στη χώρα από το 1991 έως το 1994. “Έχει καταφέρει να κρατήσει την εξουσία στα χέρια του”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις τελευταίες εκλογές του 2009, συγκέντρωσε πάνω από το 95% των ψήφων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Freedom House κατέταξε την Ισημερινή Γουινέα, ως την 11η πιο καταθλιπτική χώρα στον κόσμο, μοιράζοντας την εν λόγω θέση με χώρες όπως η Συρία, η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα.

Ο Ομπιάνγκ ήρθε στην εξουσία το 1979 μέσω πραξικοπήματος, αφού ανέτρεψε τον θείο του και έγινε πρόεδρος στις εκλογές 3 χρόνια αργότερα. Επέβλεψε την πρώτη ανακάλυψη πετρελαίου στη χώρα τη δεκαετία του ’90 και την παραγωγή του, η οποία έχει πέσει από τα 358.000 βαρέλια την ημέρα το 2005, στα 281.000 βαρέλια το 2014.

Παρόλο τον πλούτο που προέρχεται από τους φυσικούς πόρους της χώρας, αυτή παραμένει μία από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, με τα τρία τέταρτα των λιγότερο του ενός εκατομμυρίου κατοίκων να είναι βυθισμένοι στη χώρα.

Οι πρόεδροι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ρουάντα και το Μπουρουντί, έχουν επίσης εκφράσει την πρόθεσή τους να μείνουν προσκολλημένοι στην εξουσία.

Ωστόσο, ακτιβιστές και ηγέτες της αντιπολίτευσης αντιτίθενται σφόδρα στις κινήσεις των νομοθετών να επεκτείνουν την περίοδο θητείας στις εν λόγω χώρες τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που έχει πυροδοτήσει τη βία σε ορισμένες περιπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ