ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τρομοκρατικό χτύπημα στη Σουηδία

Συναγερμός για τρομοκρατικό χτύπημα στη Σουηδία
Σουηδία, αντιτρομοκρατική υπηρεσία (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Frida Winter/TT News Agency

Στον μέγιστο βαθμό επιφυλακής έχουν τεθεί οι σουηδικές αρχές ασφαλείας, έπειτα από «συναγερμό» για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αρκετοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) βρίσκονται σε σουηδικό έδαφος, με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Στοκχόλμη, με στόχο αμάχους.

«Συγκεντρώνουμε πληροφορίες και στοιχεία από τις μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, τόσο στη Σουηδία όσο και διεθνώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της σουηδικής αστυνομίας, Σάιμον Μπάινερτ, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας ανταλλάσουν πληροφορίες, ώστε να αναλάβει η κάθε υπηρεσία τα μέτρα και τη δράση που εμπίπτει στη δικαιοδοσία της .

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Expressen, η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας ενημερώθηκε για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφός της από την αντίστοιχη του Ιράκ, ενώ σημειώνει ακόμη πως περίπου 7 με 8 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έφθασαν στη Σουηδία για να φέρουν σε πέρας τις επιθέσεις στη Στοκχόλμη.

Περίπου 300 Σουηδοί πήγαν στο Ιράκ και τη Συρία για να ενταχθούν στον ISIS, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το Διεθνές αντιτρομοκρατικό κέντρο. Σύμφωνα με τη Europol, περίπου 3 με 5 χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες που εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους, επέστρεψαν στην Ευρώπη έχοντας ως αποστολή μια νέα «πρόκληση»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ