ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά πλοία εκτόξευσαν από την Κασπία πυραύλους κατά του ISIS

Ρωσικά πλοία εκτόξευσαν από την Κασπία πυραύλους κατά του ISIS
Ρωσικό μαχητικό απογειώνεται από τη βάση Χμεϊμίμ της Συρίας, 6 Οκτωβρίου 2015 Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

Ναυτικούς βομβαρδισμούς ξεκίνησε η Ρωσία κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, εδραιώνοντας την παρουσία της στη Συρία, επιτρέποντας στον στρατό του Άσαντ να εξαπολύσει ευρεία αντεπίθεση στην κεντρική Συρία.

Τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία εκτόξευσαν 26 πυραύλους κατά έντεκα στόχων σε συριακό έδαφος ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου (Sergey Shoygu) στον Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) κατά την ενημέρωση του Ρώσου προέδρου μέσω τηλεδιάσκεψης για την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, όπως αποκάλυψε ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος και μετέδωσε το CNN International.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της τελευταίας αυτής κίνησης της Μόσχας είναι ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, 1.500 χλμ. μακριά από τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ένα βήμα πιο κοντά η Μόσχα στο Ισλαμικό Κράτος

Δέκα ημέρες μετά την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά των τζιχαντιστών, η Ρωσία κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της, ενισχύοντας τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο συριακός στρατός προελαύνει στην κεντρική Συρία με τη βοήθεια ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που κατάφεραν πάνω από 37 χτυπήματα κατά μονάδων του Ισλαμικού Κράτους.

Η σύγκρουση επικεντρώνεται γύρω από την πόλη Χάμα, που αν και σουνιτική παραμένει υπό τον έλεγχο του καθεστώτος. Αναφορές από την περιοχή κάνουν λόγο για τις σκληρότερες μάχες εδώ και πολλούς μήνες. Στρατηγικός στόχος Δαμασκού και Μόσχας φαίνεται πως είναι να διασφαλιστεί η δίοδος από το λιμάνι της Λαττάκειας προς τη Χάμα και από τα παράκτια προπύργια του Άσαντ προς τις κεντρικές επαρχίες, ώστε να απωθηθούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανατολικότερα.

Είναι η πρώτη φορά που συριακές και ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν από κοινού. Προχωρώντας βαθύτερα στη συριακή ενδοχώρα, οι Ρώσοι βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών στα περίχωρα της Παλμύρας και άλλων πόλεων που έχουν καταληφθεί από το Daesh το τελευταίο εξάμηνο. Η συριακή τηλεόραση ανέφερε ότι η ρωσικές επιδρομές έφτασαν μέχρι τα περίχωρα του Χαλεπίου.

Ουάσιγκτον: «Θεμελιώδες λάθος»

Η αμερικανική πλευρά φαίνεται θορυβημένη από τις τελευταίες εξελίξεις. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας. Από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο πενθήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας εν όψει της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο στις Βρυξέλλες, ο Άστον Κάρτερ (Ashton Carter) έκανε λόγο για «θεμελιώδες λάθος» της Μόσχας, επιβεβαιώνοντας την αρχική γραμμή των ΗΠΑ ότι η ρωσική εμπλοκή δεν αποσκοπεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά στην ενίσχυση του Άσαντ.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανταπαντά, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ (Anatoly Antonov), ότι είναι έτοιμο να λάβει τις πληροφορίες που διαθέτει η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της, ώστε να συντονιστούν οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μέχρι στιγμής, η ρωσική στρατιωτική επέμβαση εκλαμβάνεται ως επιτυχής από Μόσχα και Δαμασκό με τον πρέσβη της Συρίας στη Ρωσία, Ριάντ Χαντάντ (Riad Haddad) να λέει στο κρατικό πρακτορείο Sputnik ότι οι βομβαρδισμοί έχουν έως τώρα καταστρέψει το 40% των εγκαταστάσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ