ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυση για σεξισμό και διακρίσεις στον διευθυντή των New York Times

Μήνυση για σεξισμό και διακρίσεις στον διευθυντή των New York Times
Facebook (New York Times)

Αντιμέτωπος με μήνυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων είναι ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας New York Times Μαρκ Τόμσον (Mark Thompson), για την υιοθέτηση πρακτικών διακρίσεων με βάση την ηλικία, τη φυλή και το φύλο στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, η μήνυση κατατέθηκε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, από δύο μαύρες εργαζόμενες γύρω στην ηλικία των 60. Υπό την ηγεσία του Τόμπσον, η αμερικανική εφημερίδα “έχει γίνει ένα περιβάλλον γεμάτο διακρίσεις”, αναφέρει η μήνυση.

Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι η εφημερίδα ευνοεί κατά προτίμηση το “ιδανικό προσωπικό του (νέες, λευκές γυναίκες, χωρίς οικογένεια), εις βάρος των γηραιότερων και μαύρων γυναικών.

“Εν αγνοία του πολύ κόσμου, οι Times όχι μόνο έχουν τον ιδανικό πελάτη (νέο, λευκό, πλούσιο), αλλά και το ιδανικό προσωπικό για να προσελκύσει αυτόν τον ιδανικό πελάτη”, αναφέρεται.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο των 2 γυναικών, η μήνυση θα μπορούσε να επεκταθεί σε 50 ακόμα παρόμοιες περιπτώσεις υποτιθέμενων γυναικών-θυμάτων. Όπως ισχυρίζονται οι δύο γυναίκες, οι οποίες εργάζονται στο διαφημιστικό τμήμα της εταιρείας, τις αγνοούσαν επανειλημμένα στις προαγωγές, παρά το γεγονός ότι διέθεταν μεγαλύτερη πείρα, βάζοντας στις θέσεις αυτές νέες, λευκές γυναίκες.

Ισχυρίζονται ακόμα ότι πληρώνονται λιγότερα από τις άλλες συναδέλφους τους ακόμα και για την ίδια εργασία, εξαιτίας του χρώματος και της ηλικίας τους.

“Διαφωνούμε με οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι οι Times, ο κ. Τόμσον ή η κ. Μέρεντιθ Λέβιεν (επικεφαλής γραφείου εσόδων), κάνει διακρίσεις εναντίον οποιουδήποτε ατόμου, ή ομάδα εργαζομένων. Η μήνυση δεν έχει καμία αξία, και σκοπεύουμε να την πολεμήσουμε δυναμικά στο δικαστήριο”, ανέφερε από την μεριά της η επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της εφημερίδας Ειλίν Μέρφι (Eileen Murphy).

Ο Τόμσον, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε γενικός διευθυντής του BBC, είχε βρεθεί και εκεί στο επίκεντρο μιας σειράς σκανδάλων για τον τρόπο με τον οποίο οι εκφωνητές συμπεριφέρονταν στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες εργαζόμενες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην μήνυση, ο Τόμσον “μετέφερε τις σεξιστικές και ηλικιακές διακρίσεις του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τη Νέα Υόρκη”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ