ΚΟΣΜΟΣ

Απαγόρευση μαγειρέματος στην Ινδία λόγω …καύσωνα

Απαγόρευση μαγειρέματος στην Ινδία λόγω …καύσωνα
REUTERS/ RUPAK DE CHOWDHURI

Με το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ινδία να έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους αυτό τον μήνα, αλλά και τις αρκετές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει, οι αρχές απαγόρευσαν το μαγείρεμα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η ανατολική επαρχία Μπιχάρ έλαβε αυτό το άνευ προηγουμένου μέτρο την περασμένη εβδομάδα, απαγορεύοντας το μαγείρεμα από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, όταν διάφορα μέτωπα πυρκαγιών ξέσπασαν από λάθος, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τους θερμούς και ξηρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Μάλιστα, από τις πυρκαγιές 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αφού αυτές ξέφυγαν από τον έλεγχο και διαπέρασαν τις παραγκουπόλεις και τις αχυρένιες στέγες των σπιτιών. Ανάμεσά τους, 10 παιδιά και 5 ενήλικοι σκοτώθηκαν απόπυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια προσευχής στην ίδια επαρχία.

Όπως δημοσιεύει η Guardian, οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να μαγειρεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ απαγόρεψαν επίσης το κάψιμο σε καλλιέργειες, αλλά και θρησκευτικές τελετές προκειμένου να αποφευχθούν άλλες πυρκαγιές από λάθος. Οποιοσδήποτε αψηφήσει την απαγόρευση, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και ένα έτος.

“Την αποκαλούμε εποχή των πυρκαγιών στη Μπιχάρ. Δυνατοί δυτικοί άνεμοι ανατροφοδότησαν τις πυρκαγιές, οι οποίες εξαπλώθηκαν εύκολα και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές”, ανέφερε ένας τοπικός αξιωματούχος.

Η Ινδία πλήττεται από ισχυρό κύμα καύσωνα και σοβαρή ξηρασία, η οποία κατέστρεψε τις σοδειές, σκότωσε ζώα, ενώ άφησε τουλάχιστον 330 εκατομμύρια Ινδούς χωρίς αρκετό νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Ποτάμια, λίμνες και φράγματα έχουν στερέψει σε πολλές περιοχές, ενώ οι αρχές προειδοποιούν ότι τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων είναι μόλις 22%. Σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση είναι τόσο δραματική, ώστε η κυβέρνηση έχει στείλει δεξαμενόπλοια νερού, για να αντιμετωπίσει την επείγουσα κατάσταση. Οι βροχές των μουσώνων αργούν ακόμα, αφού αναμένονται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Η θερμοκρασία από τις αρχές Απριλίου έχει αγγίξειμέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 4 με 5 βαθμούς υψηλότερη του συνηθισμένου, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 300 ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

Κύμα καύσωνα πλήττει την Ινδία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ