ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Δραματική αύξηση του αριθμού των αδικημάτων με ακροδεξιά κίνητρα

Αυστρία: Δραματική αύξηση του αριθμού των αδικημάτων με ακροδεξιά κίνητρα
Φωτογραφία που δημοσιεύεται μαζί με την Εκθεση για την Προστασία του Συντάγματος (Verfassungsschutzbericht) 2015, που εκδίδει κάθε χρόνο το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος και Αντιτρομοκρατίας (BVT). Το Γραφείο στήθηκε το 2002, μετά την αναδιοργάνωση των οργανισμών ασφαλείας του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου BVT – Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας (BM.I)

Δραματική αύξηση παρουσίασε μέσα στο 2015 ο αριθμός των ποινικών αδικημάτων στην Αυστρία με ακροδεξιά, ξενοφοβικά, ρατσιστικά και αντισημιτικά κίνητρα.

Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα (2/5) το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος και Αντιτρομοκρατίας (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung – BVT) του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου Πέτερ Γκρίντλινγκ (Peter Gridling), που παρουσίασε τα ευρήματα της έκθεσης, ο αριθμός αυτών των αδικημάτων αυξήθηκε πέρυσι κατά 54,1% σε σχέση με το 2014 και έφτασε τα 1.156 έναντι των 750 ένα χρόνο νωρίτερα (βλ. πίνακα), ενώ το ποσοστό εξιχνίασης των εγκλημάτων αυξήθηκε από το 59,7% σε 65,1%.

Η νέα Ακροδεξιά

Απόλυτο ρεκόρ κατέγραψε με 1.691 ο αριθμός των μηνύσεων για ακροδεξιά αδικήματα, από τα οποία τα 953 σχετίζονταν με τον αποκαλούμενο νόμο περί ναζιστικής επαναδραστηριοποίησης και τα 695 με τον Ποινικό Κώδικα (εκ των οποίων τελευταίων τα 282 για υποδαύλιση μίσους και τα 289 για βλάβη ξένης περιουσίας).

Τα αδικήματα αναγνωρίζονται ως ακροδεξιά σε ποσοστό 45,2%, ως ξενοφοβικά-ρατσιστικά σε ποσοστό 27,9%, 3,6% ως αντισημιτικά και κατά 2,7% ως ισλαμοφοβικά, ενώ ο αριθμός των αδικημάτων που είχαν καταγγελθεί στην ειδική υπηρεσία που ερευνά τη ναζιστική επαναδραστηριοποίηση στο διαδίκτυο, ανήλθε σε 3.913, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,7% σε σχέση με το 2014.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, κατά την παρουσίαση της έκθεσης επισημάνθηκε η εμφάνιση μίας «νέας Ακροδεξιάς», η οποία μέσα από το Διαδίκτυο και διαδραστικές ενέργειες προσπαθεί να αναπτύξει μία «ποπ κουλτούρα» με ακροδεξιά περιεχόμενα για νέους και νεαρούς ενήλικες, με στόχο τη διάδοση θεμάτων που προκαλούν ξενοφοβία και γενικότερους φόβους μέσα στην κοινωνία.

BTV Verfassungsschutzbericht 2015 pdf table

Στην πρώτη στήλη το σύνολο των αδικημάτων, στη δεύτερη τα αδικήματα που σχετίζονται με τον ποινικό κώδικα (StGB–Strafgesetzbuch), στην τρίτη τα αδικήματα που σχετίζονται με τον νόμο ναζιστικής απαγόρευσης και στην τέταρτη αδικήματα που σχετίζονται με άλλους νόμους και κανονισμούς - Πηγή: Verfassungsschutzbericht 2015 – Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung – Bundesministerium für Inneres

Οι προτεραιότητες των Αυστριακών

BVT absrtact Verfassungsschutzbericht 2015 pdf

Σύμφωνα με την έκθεση, το θέμα του ασύλου και των προσφύγων προκάλεσε την περασμένη χρονιά στην Αυστρία την «αποχαλίνωση» ξενοφοβικών βιαιοτήτων και εκδικητικότητας, από κύκλους προσώπων χωρίς καθόλου, ή ελάχιστη μόνον, σχέση με ιδεολογίες.

Σε σχέση με τον θρησκευτικά υποκινούμενο ισλαμικό φονταμενταλισμό και την τρομοκρατία, η έκθεση απαριθμεί 259 άτομα, τα οποία έως το τέλος του 2015 είχαν μεταβεί ή προτίθεντο να μεταβούν από την Αυστρία στη Συρία ή στο Ιράκ, με 41 εξ αυτών να έχουν εμποδιστεί να αναχωρήσουν, 79 να έχουν επιστρέψει στην Αυστρία και 43 να έχουν πιθανώς χάσει τη ζωή τους στα πολεμικά μέτωπα, όπως μεταδίδει το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων (APA).

Για τον Γκρίντλινγκ, ο «ισλαμικός εξτρεμισμός παραμένει ακόμα η μεγαλύτερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών Κόνραντ Κόγκλερ (Konrad Kogler) ανέφερε πως προκλήσεις για την κρατική ασφάλεια συνιστούν:

  • το μεταναστευτικό κύμα που ενέσκηψε πέρυσι στη χώρα,
  • η διάσπαση της κοινωνίας,
  • η εξέλιξη της τεχνολογίας (κυβερνοέγκλημα, διασποράς μίσους στο διαδίκτυο, στρατολόγηση τρομοκρατών).


Ο ίδιος χαιρέτισε την πολιτική διαχείρισης των συνόρων, χαρακτήρισε δε ως σημαντική την κοινωνική ένταξη των πολλών νέων ανδρών που καταφθάνουν στη χώρα, κάτι, που –όπως σημείωσε– «εάν η επανένταξη αποτύχει, οι νέοι αυτοί θα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη στρατολόγηση τους από εξτρεμιστές».

Ο αυστριακός «νόμος περί ναζιστικής επαναδραστηριοποίησης» ή «Νόμος για την Απαγόρευση του NSDAP» («Verbotsgesetz 1947» ή VerbotsG) είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη (προσωρινή) αυστριακή κυβέρνηση και με αυτόν απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 (βλ.φωτ.) και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό.

Όπως σχολιάζει το σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, με βάση τον νόμο αυτόν είχαν διαλυθεί επίσημα και απαγορευτεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή συγγενικές αυτών οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ μεταξύ των προβλέψεών του απαγορεύεται η επανίδρυση ή επαναδραστηριοποίηση κομμάτων με εθνικοσοσιαλιστικό πρόγραμμα.

Διαβάστε την έκθεση εδώ (στα γερμανικά και στα αγγλικά).

Ο νόμος του 1945 για την απαγόρευση του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματς (NSDAP) εδώ (στα γερμανικά).

BVT LAW 1945 13 0 pdf

ΔΗΜΟΦΙΛΗ