ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια κρίση στο αποθέματα ρυζιού

Παγκόσμια κρίση στο αποθέματα ρυζιού
REUTERS/Romeo Ranoco

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία μείωσαν δραματικά την παραγωγή ρυζιού στην Ινδία, το Πακιστάν, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, τις περιοχές δηλαδή που συνεισφέρουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Τα αποθέματα σιτηρών στις χώρες αυτές αναμένονται να φτάσουν στους 19 εκατομμύρια τόνους, μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλάδή πολύ πιο χαμηλά από τη ζήτηση της αγοράς που είναι 43 εκατομμύρια τόνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2013.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση θα δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά, η οποία εκτιμάται ότι θα περάσει κρίση. Η έκταση της κρίσης πλέον εξαρτάται από την παραγωγή της νέας χρονιάς. Εάν τα πράγματα συνεχίσουν με την ίδια πορεία και δεν υπάρξει βροχόπτωση στην Ινδία και την Ινδονησία, τα πράγματα θα είναι αρκετά σοβαρά», αναφέρει στην Independent ο Σαμαρέντου Μοχάντου (Samarendu Mohanty), ερευνητής του διεθνούς ερευνητικού κέντρου ρυζιού.

Η περίοδος των μουσώνων στην Ινδία, διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και παρέχει στην περιοχή τα 4/5 της ετήσιας βροχής.

«Αυτή την ώρα, φαίνεται ότι η κατάσταση δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο ήταν το 2008, ωστόσο, οι χώρες που επηρεάζονται από την κατάσταση πρέπει να δράσουν πιο ορθολογικά και χωρίς πανικό. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος», συμπλήρωσε ο ερευνητής.

Το Ελ Νίνο, είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές, και εμφανίζεται κάθε λίγα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2008 στην Ασία μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή ρυζιού και η Ινδία αναγκάστηκε να επιβάλλει γενική απαγόρευση στις εξαγωγές, ενώ οι τιμές της αγοράς έσπασαν ρεκόρ πωλήσεων στα 1.000 δολάρια ανά τόνο.

Η παγκόσμια τιμή τον προηγούμενο μήνα ήταν 389,50 δολάρια ανά τόνο, έχοντας σημειωθεί σημαντική αύξηση της τιμής. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Independent, η τιμή θα συνεχίσει να αυξάνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ