ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδρούν οι χώρες του Βίσεγκραντ στα πρόστιμα για το προσφυγικό

Αντιδρούν οι χώρες του Βίσεγκραντ στα πρόστιμα για το προσφυγικό
REUTERS

Υπουργοί χωρών της κεντρικής Ευρώπης, της λεγόμενης ομάδα του Βίσεγκραντ απέρριψαν σήμερα τις προτάσεις της Επιτροπής της ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική, με την Ουγγαρία να χαρακτηρίζει "εκβιασμό" τα σχέδια για ένα σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο και την επιβολή προστίμων σε όσους το αρνούνται.

"Αναφορικά με τα πρόστιμα που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται για εκβιασμό", δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο έπειτα από μια συνάντηση που είχε στην Πράγα με τους ομολόγους του από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, αναφερόμενος στο πρόστιμο των 250.000 ευρώ κατ' άτομο που προτείνεται από την Επιτροπή για τις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες.

"Οι ποσοστώσεις είναι ένα αδιέξοδο και θα ήθελα να ζητήσω από την Επιτροπή να μην μπει σ' αυτό το αδιέξοδο", τόνισε, ο Ούγγρος πολιτικός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

"Αντιτίθενται στην κοινή λογική, είναι ανεφάρμοστες και αντίθετες στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς", πρόσθεσε.

Ο πολωνός ομόλογός του Βίτολντ Βαστσικόφσκι δήλωσε πως "αναρωτιέται ακόμη αν η πρόταση αυτή είναι σοβαρή, επειδή μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο".

Ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ αρκέσθηκε να επισημάνει πως "η αρχή της υποχρεωτικής κατανομής των μεταναστών επανέρχεται, αλλά είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει συμφωνία".
Εξάλλου στη Βαρσοβία, ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ δήλωσε πως η πρόταση της Επιτροπής για τη συστηματική κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την ΕΕ "δεν έχει καμιά λογική" και παραβιάζει τα δικαιώματα των χωρών μελών.

"Είναι ένα κακό σύστημα ... Δεν έχει καμιά λογική, παραβιάζει τα δικαιώματα των χωρών μελών της ΕΕ", δήλωσε ο Μπλάστσακ σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Ράφαλ Μπότσενεκ δήλωσε ότι το να υποχρεώνει κανείς τα κράτη μέλη να αποδεχθούν ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες "περιορίζει την κυριαρχία τους" και ότι το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί εκτός των συνόρων της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ