ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου: Ο άνθρωπος που προσπάθησε να δραπετεύσει από τη σκιά του Ερντογάν

Νταβούτογλου: Ο άνθρωπος που προσπάθησε να δραπετεύσει από τη σκιά του Ερντογάν
REUTERS/Umit Bektas

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας στο έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στις 22 Μαΐου. Όπως είπε ο ίδιος, ήταν μία «αναγκαιότητα» που προέκυψε λόγω «μη συντροφικών συνθηκών».

Το σύνολο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, εδώ και μέρες κάνει λόγο για διαφωνίες μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτογλου και υπογραμμίζει ότι η απομάκρυνση του πρωθυπουργού ήταν μια απόφαση του προέδρου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Ωστόσο ο Νταβούτογλου, στις δηλώσεις του, φρόντισε να κάνει διάκριση μεταξύ των «μη συντροφικών» συνθηκών εντός του κόμματος και του Ερντογάν. Χαρακτηριστικά είπε πως θα υπερασπιστεί την «ανθρώπινη και αδελφική» σχέση του με τον Ερντογάν και ότι «κανείς δεν πρόκειται να ακούσει ποτέ από μένα λόγο εναντίον του Προέδρου Ερντογάν».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε πως θα συνεχίσει «μέχρι τέλους τον αγώνα για τη δημοκρατία, ως βουλευτής και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος», επιπλέον, θα εργαστεί για την ενότητα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ότι από εδώ και πέρα θα υπερασπιστεί το κόμμα και τους ψηφοφόρους του, τη χώρα και τις χώρες που -όπως είπε- προσεύχονται για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και «συνδέουν την τύχη τους με την τύχη της Τουρκίας».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προστίθεται έτσι στον «κύκλο των χαμένων στελεχών» του κυβερνώντος κόμματος που απομακρύνθηκαν λόγω της φυγόκεντρης δύναμης του Ερντογάν. Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του ιδρυτικού στελέχους του κόμματος και πρώην υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του ιδρυτικού στελέχους Μπουλέντ Αρίντς και του επίσης ιδρυτικού στελέχους του κόμματος Αμπντουλατίφ Σενέρ.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε σήμερα ότι η απομάκρυνση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου συνάδει με την προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό, κάνοντας λόγο για ένα «πραξικόπημα του παλατιού».

«Η παραίτηση του Νταβούτογλου δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένα εσωκομματικό ζήτημα, όλοι οι υποστηρικτές της δημοκρατίας πρέπει να προβάλουν αντίσταση σε αυτό το παλατιανό πραξικόπημα», ανέφερε ο Κιλιτσντάρογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Άγκυρα.

Η αποχώρηση του πρωθυπουργού δημιουργεί νέα πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει από την Άγκυρα τη συμβολή της για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και η Ουάσινγκτον τη συνδρομή της στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, εάν αυτό το σενάριο επαληθευτεί θα πρόκειται για την τρίτη εκλογική διαδικασία μέσα σε 18 μήνες.

Ποιος ήταν ο Νταβούτογλου

Ο Α. Νταβούτογλου, μετά τις εκλογές του 2002 έγινε σύμβουλος, αρχικά του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ κι από το Μάρτιο του 2003, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εξωτερικών την Πρωτομαγιά του 2009, ενώ εξελέγη την ίδια χρονιά και βουλευτής.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σπούδασε Δημόσια Διοίκηση ενώ απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη από το πανεπιστήμιο Boğaziçi, στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά και το 1999 απέκτησε τον τίτλο του καθηγητή. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά και Αραβικά.

Ο στόχος του ήταν να βελτιώσει την εικόνα που έχει η Δύση, για την Τουρκία, η οποία υπονομεύθηκε από την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013 και πιο πρόσφατα με την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου, ωστόσο, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο, οι κινήσεις του έρχονταν σε αντίθεση με την στάση του «σουλτάνου». Εκτός αυτού, είχε κάνει προσπάθειες επανόρθωσης των σχέσεων της χώρας με την Αρμενία.

Παντρεμένος, με τέσσερα παιδιά, αφιέρωνε χρόνο στην οικογένειά του, σε κάθε ευκαιρία, ωστόσο το παράπονό του ήταν ότι δεν είχε αρκετό ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί με το χόμπι του που ήταν το διάβασμα, όπως είχε αναφέρει πέρυσι σε συνέντευξή του στο AFP.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ