ΚΟΣΜΟΣ

Google Doodle: Οι αλήθειες του Σίγκμουντ Φρόυντ

Google Doodle: Οι αλήθειες του Σίγκμουντ Φρόυντ
Το Doodle της Google για τον πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 Google

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud) γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1856 στο Πρζίμπορ (Příbor) της Μοράβιας και θεωρείται ως θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας.

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Αυστριακός Σίγκμουντ Φρόυντ –με σπουδές νευρο-φυσιολογίας και ιατρικής– επικεντρώθηκε κατά το τέλος των σπουδών του στα ζητήματα των ψυχονευρώσεων, όπως αποκαλούνταν εκείνη την εποχή το φάσμα των ψυχικών διαταραχών.

Έθεσε με τις μελέτες του τις βάσεις της ψυχανάλυσης ως θεραπευτικής μεθόδου και έφερε επανάσταση στον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβάνεται έννοιες όπως η συνείδηση και η σεξουαλικότητα.

Πολυγραφότατος, οι θεωρίες του συνεχίζουν μέχρι σήμερα να εγείρουν έντονο προβληματισμό και αντιπαραθέσεις. Η επίδραση του Φρόυντ δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά ταυτόχρονα απλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης (ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης.

Sigmund Freud

Ακολουθούν ορισμένα αποφθέγματά του, που αποτυπώνουν και τη σκέψη του:

  1. Το πραγματικό αρσενικό είναι μονογαμικό.
  2. Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας.
  3. Η μεγαλύτερη ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ποτέ και που κι εγώ δεν έχω κατορθώσει να απαντήσω μετά από τριάντα χρόνια έρευνας, είναι: «τι θέλει μια γυναίκα;»
  4. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.
  5. Κάποια μέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία.
  6. Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας.
  7. Πού πάει μια σκέψη όταν έχει ξεχαστεί; (σ.σ: στο ασυνείδητο)
  8. Ο διάβολος παραμένει πάντα η καλύτερη δικαιολογία για να απενοχοποιήσουμε το Θεό.
  9. Αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί πραγματικά στην επιτυχία.
  10. Σε αποφάσεις δευτερευούσης σημασίας, είναι χρήσιμο να εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Σε κρίσιμα ζητήματα όμως, η απόφαση πρέπει να προέρχεται από την καρδιά.
  11. Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια.
  12. Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί.
  13. Η ερμηνεία των ονείρων είναι η βασιλική οδός για την εξερεύνηση του ασυνείδητου.
  14. Οι δύο θεμέλιοι λίθοι της ευτυχίας: αγάπη και δουλειά.
  15. Η θρησκεία είναι νεύρωση.
  16. Ποτέ δεν είμαστε πιο απροστάτευτοι από τον πόνο από όταν αγαπάμε, ποτέ δεν είμαστε πιο αβοήθητα δυστυχισμένοι από όταν έχουμε χάσει το αγαπημένο αντικείμενο ή την αγάπη του.

Το 1938, μετά την κατάληψη της Αυστρίας από τους ναζιστές, καταφεύγει στο Λονδίνο με την κόρη του Άννα. Υποφέρει από καρκίνο του λάρυγγα. Ενώ εργάζεται πάνω σε μια ψυχαναλυτική μελέτη για τον «Χίτλερ και το Ναζισμό», μια προσβολή τον ρίχνει καταγής και εκπνέει τη νύχτα της 23ης προς την 24η Σεπτεμβρίου 1939.

Στα σημαντικότερα έργα του Φρόιντ περιλαμβάνονται: "Μελέτες για την υστερία", 1895, "Η ερμηνεία των ονείρων", 1900, "Μελέτη για τα όνειρα", 1901,"Ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής", 1901, "Τρία δοκίμια για τη θεωρία της σεξουαλικότητας", 1903, "Τοτέμ και ταμπού", 1913, "Εισαγωγή στην ψυχανάλυση", 1916, "Το εγώ και το εκείνο", 1923, "Νεύρωση και ψύχωση", 1924, "Αναστολές, συμπτώματα και άγχος", 1926, "Η αρρώστια του πολιτισμού", 1930, "Η γυναικεία σεξουαλικότητα", 1931, "Σχόλιο για τον αντισημιτισμό", 1938, "Ο Μωυσής και ο μονοθεϊσμός", 1939.

Doode 2016 05 06 sigmund freuds 160th birthday 4918124856999936 2 hp2x

To Doodle που αφιερώνει η Google στον Σίγκμουντ Φρόιντ, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, στην 160η επέτειο από τη γέννησή του - Πηγή: Google

ΔΗΜΟΦΙΛΗ