ΚΟΣΜΟΣ

Kader Sevinç: "Αν δεν γίνει νοθεία θα έχουμε Κυβέρνηση Συνασπισμού"

Kader Sevinç: "Αν δεν γίνει νοθεία θα έχουμε Κυβέρνηση Συνασπισμού"
Η Kader Sevinç CNN Greece/Αλεξάνδρα Τζαβέλλα

Με αφορμή τις σημερινές εκλογές στην Τουρκία, η Kader Sevinç, Εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στις Βρυξέλλες και μέλος του Συμβουλίου της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος σχολιάζει στο CNN Greece τις τελευταίες δημοσκοπίσεις και υποστηρίζει ότι είναι εμφανή τα συμπτώματα εκλογικής νοθείας. Τονίζει μάλιστα ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ασκεί τεράστιες πιέσεις στα ΜΜΕ και ξοδεύει δημόσιο χρήμα για τις εκλογές.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και πόσο έγκυρες τις θεωρείτε;

Οι δημοσκοπήσεις είναι μετάβλητες λόγω των στενών περιθωρίων. Το πραγματικό πρόβλημα έχει να κάνει με την αμεροληψία των εκλογών. Το κυβερνών κόμμα, κάνει ευρύτατη χρήση δημοσίων κονδυλίων και ασκεί αφόρητες πιέσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επιπλέον, είναι εμφανή, σημαντικά συμπτώματα εκλογικής νοθείας.

Ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία –κάτι το οποίο εσείς έχετε δεσμευτεί να εξαλείψετε- θεωρείτε ότι μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών;

Βέβαια. Δεν μπορούν να νοηθούν εκλογές δίκαιες και αμερόληπτες χωρίς την πλήρη ελευθερία της έκφρασης.

Πόσο πιθανή και κάτω από ποιες συνθήκες θεωρείτε μια κυβέρνηση συνασπισμού;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλές κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, έχουν κινητοποιηθεί για να περιορίσουν την εκλογική νοθεία. Αν επιτύχουν αυτές οι προσπάθειες, η κυβέρνηση συνασπισμού είναι αναπόφευκτη. Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε ένα Κοινοβούλιο χωρίς αυτοδυναμία και χωρίς πλειοψηφία, το οποίο όμως θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τον πλουραλισμό της κοινωνίας.

Ποια μεταρύθμιση θεωρεί το κόμμα σας ως μεγαλύτερη προτεραιότητα και γιατί;

Οι σημαντικότερες είναι οι δημοκρατικές μεταρυθμίσεις που είναι συνιφασμένες με τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση: οι νομικές και οι δικαστικές μεταρυθμίσεις, οι μεταρυθμίσεις στα ατομικά δικαιώματα και την προστασία προσωπικών δεδομένων. Επίσης στις δημόσιες προμήθειες, την κοινωνική πολιτική, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και στην Παιδεία.

Το CHP υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τι ελπίζετε να πράξει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση;

Υποστηρίζουμε σταθερά και προωθούμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Και η Τουρκία και η Ε.Ε. μετράνε πολλές απώλειες, λόγω του πολυετούς παγώματος των συνομιλιών για την ένταξη. Το Κυπριακό έχει μεγεθυνθεί υπερβολικά, σε μια εποχή θεμελιωδών παγκόσμιων προκλήσεων. Το τίμημα είναι πολύ υψηλό για όλους. Αλλά τώρα είναι που θα έπρεπε να είμαστε και ρεαλιστές και οραματιστές. Μια Τουρκία που εκπληρώνει τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ε.Ε, θα γίνει μια χώρα που θα ισχυροποιήσει την ασφάλεια τη δημοκρατία και την οικονομία της Ευρώπης. Από αυτή την εξέλιξη θα ευεργετηθεί και ο ελληνικός λαός. Θα ήταν σοφό για την Αθήνα, να ακολουθήσει μια τακτική που θα προωθήσει τη γρήγορη επιστροφή της Τουρκίας στις διαδικασίες ένταξης.

Τι ακούτε από τους Τούρκους πολίτες που ζουν στις Βρυξέλλες;

Θέλουν μια ισχυρή δημοκρατία και στην Τουρκία και στην Ευρώπη; Είναι ανήσυχοι και για τα δύο.

Ποια η ευθύνη της Τουρκίας για τη μεγάλη έκταση που έχει πάρει το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη; Κάτω από ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν Τουρκία και Ελλάδα να συνεργαστούν για να λύσουν αυτό το τεράστιο ζήτημα;

Η Τουρκία έχει επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα, ανθρωπισμό και φιλοξενία στην προσφυγική κρίση. Παρά τα λάθη του AKP στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής όσον αφορά στη Συρία και το Ιράκ, ο τουρκικός λαός έδωσε προτεραιότητα στην ανθρώπινη διάσταση αυτής της τραγωδίας. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει χρησιμοποιήσει δημαγωγικά αυτό το ζήτημα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Τώρα όμως είναι ώρα να δούμε το πρόβλημα στις ρίζες του και να σταματίσουμε τον εμφύλιο στη Συρία. Η προσφυγική κρίση, καταδεικνύει επακριβώς τη σύγκλιση αξιών και συμφερόντων ανάμεσα στις δύο ακτές του Αιγαίου, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι χώρες μας έχουν το θεσμικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για συνεργαστούν αρμονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ