ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει η Τουρκία ότι πληροί τα 72 κριτήρια για την βίζα

Επιμένει η Τουρκία ότι πληροί τα 72 κριτήρια για την βίζα
Στιγμιότυπο από της Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό που κατέληξε στην συμφωνία μεταξύ Τουρκίας - Ε.Ε. REUTERS

Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα 72 προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον υπουργό, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ενώ πρόσθεσε πως είναι δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκία να ακυρωθεί με άδικο τρόπο η συμφωνία.

Ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ότι τα επόμενα βήματα της Τουρκίας θα αποφασιστούν σε συνεννόηση με τον πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Εχθές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς δήλωσε ότι αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για την απελευθέρωση.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός επέμεινε στις θέσεις της Άγκυρας ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και υποστήριξε ότι με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία για την τρομοκρατία.

«Φτιάξαμε τα κριτήρια για την απελευθέρωσης της βίζας, υπάρχουν 72 και το 65ο λέει ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό της νόμο», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Βασιζόμαστε σε αυτό, το συμφωνήσαμε με την τουρκική κυβέρνηση και δεν μπορεί επειδή οδηγήθηκε στην έξοδο ο πρωθυπουργός να αγνοούνται οι συμφωνίες μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας», είπε ο Γιούνκερ αναφερόμενος στην αποχώρηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την κυβέρνηση.

«Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο να τηρηθούν τα προαπαιτούμενα. Διαφορετικά, η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, δεν θα συμβεί. Αν ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να αρνηθεί στους Τούρκους το δικαίωμά τους να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες του. Δεν είναι πρόβλημά μου, είναι δικό του».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει, όπως και κάθε άλλη χώρα, να εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει «Lex Τουρκία», με χαλάρωση των κριτηρίων.

Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο η Μεσόγειος να ξαναγίνει «νεκροταφείο».

«Πρέπει να έχουμε σαφή θέση για το θέμα της βίζας και αυτή είναι ότι, όπως και κάθε άλλη χώρα, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση. Δεν πρόκειται για κριτήρια ειδικά για την Τουρκία, αλλά για κριτήρια βίζας για όλες τις χώρες με τις οποίες συζητούμε κάτι ανάλογο. Γι' αυτό πρέπει να το κάνει και η Τουρκία. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘Lex Τουρκία', ένας νόμος ειδικά για την Τουρκία με τον οποίο θα χαλαρώσουμε τα κριτήρια. Όπως και δεν θα έπρεπε να τα κάνουμε και πιο αυστηρά για την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι, «αν ο Τούρκος Πρόεδρος έχει την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να εκπληρώσει τους όρους, τότε κι εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε απελευθέρωση βίζας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ