ΚΟΣΜΟΣ

Με 55 ψήφους πέρασε από την Γερουσία η αποπομπή Ρουσέφ

Με 55 ψήφους πέρασε από την Γερουσία η αποπομπή Ρουσέφ
REUTERS/Ueslei Marcelino

Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε σήμερα υπέρ της αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της χώρας, με 55 ψήφους υπέρ και 22 κατά.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας θα αποχωρήσει από την προεδρία και η διακυβέρνηση 13 ετών από το εργατικό κόμμα θα λήξει, ενώ καθήκοντα προέδρου θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος Μίκαελ Τέμερ, μέχρι την δίκη της Ρουσέφ.

Ενώ η πρόταση για την αποπομπή της Ρουσέφ βασίζεται σε κατηγορίες για παράβαση των δημοσιονομικών κανονισμών, η διαδικασία μετατράπηκε σε ένα είδος δημοψηφίσματος για την διαχείριση της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια.

Η Βραζιλία είναι βυθισμένη στη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών και ένα εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras έχει κλονίσει την κυβέρνηση, ενώ η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Αμερική, τον Αύγουστο.

Οι υποστηρικτές της αποπομπής, κατηγορούν την Ρούσεφ και το Εργατικό Κόμμα «για τη στασιμότητα της οικονομίας» και επιμένουν ότι ο Αντιπρόεδρος Μίκαελ Τέμερ, το κόμμα του οποίου έχει αποσπαστεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αποτελεί την μόνη ελπίδα για την αναβίωση της.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι υποστηρίζουν την αποπομπή Ρουσέφ ωστόσο δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στους διαδόχους της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ