ΚΟΣΜΟΣ

H «πόλη φάντασμα» του 1 δισ. δολαρίων

H «πόλη φάντασμα» του 1 δισ. δολαρίων
Raphael Olivier

Οι δημιουργοί μια νέας πόλης στην Κίνα φιλοδοξούσαν να φιλοξενήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Όμως διαψεύσθηκαν. Στη νέα πόλη της Κανγκμπάσι (Kangbashi) στη βόρειο Κίνα κατοικούν σήμερα μόλις το ένα δέκατο του αρχικα προβλεπόμενου πληθυσμού της.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η κινεζική κυβέρνηση δαπάνησε περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της πόλης που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης Ordos.

Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τον γάλλο φωτογράφο Raphael Olivier, είναι μία «πολύ όμορφη πόλη, γεμάτη αντιθέσεις». Η πόλη δίνει μία «μετά-αποκαλυπτική» αίσθηση που συνθέτουν η ευρυχωρία, τα τεράστια κτίρια και η έρημος που την περιβάλλει. Ο Olivier απαθανάτισε την πόλη-φάντασμα και τα αρχιτεκτονικά της θαύματα, όπως αναφέρει το CNN.

Μία παραλίγο... Ουτοπία

Με τίτλο «Αποτυχημένη Ουτοπία», η εκπληκτική του σειρά από φωτογραφίες επικεντρώνεται στα εντυπωσιακά κτίρια και όχι στους άδειους δρόμους της πόλης. «Ήμουν στην ευχάριστη θέση να έχω χρόνο, να περπατήσω σε διαφορετικές περιοχές και να βρω όσο τον δυνατόν περισσότερες ενδιαφέρουσες δομές», δηλώνει ο Olivier αφού κάλυψε μια περιοχή 355 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο Olivier θεωρεί ότι η ταμπέλα «πόλη-φάντασμα» δεν αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα καθώς η πόλη συνεχώς επεκτείνεται. «Οι ξένοι θεωρούν ότι η πόλη είναι εγκαταλελειμμένη. Οι κινέζοι θεωρούν ότι η πόλη εξακολουθεί να αναπτύσσεται», εξηγεί ο ίδιος.

«Σχεδόν όλα τα δημοσιεύματα επικεντρώνονται στην αποτυχημένη και παράξενη όψη της πόλης και όχι στο τεράστιο επίτευγμα που έχουν κατορθώσει μία ντουζίνα από σημαντικούς αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο και στην τεράστια αίσθηση ελπίδας που έχουν οι πολίτες για αυτό το όραμα. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε την πόλη».

If you build it, they won't come: Abandoned architectural marvels in China's largest ghost town

By Stephy Chung, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ