ΚΟΣΜΟΣ

Η κλιματική αλλαγή τα τελευταία 166 χρόνια σε ένα GIF

Η κλιματική αλλαγή τα τελευταία 166 χρόνια σε ένα GIF
Twitter / Ed Hawkins

Ένα κινούμενο γράφημα στο οποίο καταδεικνύεται με τον πλέον πειστικό τρόπο η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, δημιούργησε ο βρετανός επιστήμονας Εντ Χόκινς (Ed Hawkins).

Ο Χόκινς είναι κλιματολόγος στο Εθνικό Κέντρο Επιστημών της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Ρέτινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο και από την ημέρα που δημοσίευσε το γράφημα στο λογαριασμό του στο twitter έχει αναδημοσιευτεί από χιλιάδες χρήστες.

Στο GIF απεικονίζεται η διαφορά –ανά μήνα και ανά έτος- της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη από το 1850 έως το Μάρτιο του 2016, σε σχέση με το μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής.

Το animation δείχνει αρχικά τις σπείρες πιο κοντά στο κέντρο του κύκλου, πριν αυτές αρχίσουν να επεκτείνονται αρχικά αργά προς τα έξω ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1940, και στη συνέχεια πιο γρήγορα στη δεκαετία του 1990.

“Ο ρυθμός της αλλαγής είναι άμεσα ορατός, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες”, έγραψε ο Χόκινς στο blog του, το Climate Lab Book.

Το animation χρησιμοποιεί δεδομένα από το κέντρο Hadley της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, και η θερμοκρασία απεικονίζεται σε βαθμούς Κελσίου. Ο Χόκινς τοποθέτησε αυτά τα μηνιαία στοιχεία θερμοκρασίας σε έναν κύκλο, έτσι ώστε για κάθε έτος υπάρχουν 12 σημεία, ένα για κάθε μήνα, γύρω από το κέντρο του.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες απεικονίζονται μακρύτερα προς τα έξω και οι ψυχρότερες πιο κοντά προς τα μέσα. Στη συνέχεια προσδιόρισε με τους κόκκινους κύκλους πού θα βρίσκονταν οι αλλαγές της θερμοκρασίας για πάνω από 1,5 και πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Οι βαθμοί αυτοί είναι καθοριστικοί στην πολιτική για το κλίμα. Η πρόσφατη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα που υπογράφτηκε από πάνω από 150 χώρες προβλέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη έως το 2100 πολύ κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, στοχεύοντας στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5° C.

Στο animation φαίνεται ξεκάθαρα η σχέση μεταξύ των σημερινών θερμοκρασιών και του επιδιωκόμενου στόχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ