ΚΟΣΜΟΣ

11η Σεπτεμβρίου: Κατατέθηκε νομοσχέδιο που επιβάλλει αποζημιώσεις από τη Σαουδική Αραβία

11η Σεπτεμβρίου: Κατατέθηκε νομοσχέδιο που επιβάλλει αποζημιώσεις από τη Σαουδική Αραβία
REUTERS/JASON SZENES

Η γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στις οικογένειες που έχασαν τους συγγενείς τους στο τρομοκρατικό χτύπημα των Δίδυμων Πύργων την 11η Σεπτεμβρίου, να μηνύσουν τη Σαουδική Αραβία.

Οι Σαουδάραβες, οι οποίοι αρνούνται την εμπλοκή τους στις επιθέσεις που έλαβαν χώρα το 2001 στη Νέα Υόρκη, αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε αποζημίωση σε Aμερικανούς πολίτες. Εκτός αυτού, ανακοίνωσαν ότι θα πουλήσουν τίτλους αξίας 750 δισ. δολαρίων των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων και την ακίνητη περιουσία τους ως αντίποινα αν ο νόμος επικυρωθεί, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Στο νομοσχέδιο αντιτίθεται ο Λευκός Οίκος εκφράζοντας τις ανησυχίες του μέσω του εκπροσώπου Τζος Έρνεστ (John Earneast), ο οποίος αναφέρει σε δήλωσή του ότι ο Μπάρακ Ομπάμα είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο. «Έχουν δημιουργηθεί πολλές ανησυχίες για αυτό το νομοσχέδιο και ο Πρόεδρος δεν σκοπεύει να το υπογράψει», αναφέρει στους ρεπόρτερ του Λευκού Οίκου.

Φαίνεται ότι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμφωνεί ότι το νομοσχέδιο μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ καθώς και για τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στο εξωτερικό. Η Σαουδική Αραβία όλα αυτά τα χρόνια αρνείται την εμπλοκή της στο ιστορικό τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο οι οικογένειες των θυμάτων επανειλημμένα προσπαθούσαν να φέρουν το ζήτημα στις αίθουσες του δικαστηρίου.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τη συνεργασία της Σ. Αραβίας με την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξαχθεί από τις μυστικές υπηρεσίες όλα αυτά τα χρόνια.

Στο γεγονός αυτό έχει επικεντρωθεί και το Τμήμα κατά της Χρηματοδότησης Τρομοκρατικών Ενεργειών (Justice Against Sponsors of Terrorism Act) καθώς και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι επιθυμούν να αποδοθεί ανάληψη ευθύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ