ΠΓΔΜ: Ακυρώθηκαν οι πρόωρες εκλογές
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρουέφσκι - Πηγή: EUROKINISSI

Η Βουλή της ΠΓΔΜ αποφάσισε σήμερα την ακύρωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που είχαν προκηρυχθεί για τις 5 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ η Βουλή της ΠΓΔΜ συγκλήθηκε σήμερα το απόγευμα με διαδικασίες εξπρές και πριν από λίγο αποφάσισε την ακύρωση των εκλογών αυτών.

Είχε προηγηθεί απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ να «παγώσει»  προσωρινά την επίμαχη απόφαση της Βουλής για τη διάλυσή της, όπως και όλες τις ενέργειες σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών που είχαν προκηρυχθεί για τις 5 Ιουνίου.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ είχε διαλυθεί στις 7 Απριλίου, ώστε να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία που ορίζει ότι το νομοθετικό σώμα διαλύεται 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Αμέσως μετά την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοσκι συγκάλεσε το νομοθετικό σώμα, το οποίο αποφάσισε την ακύρωση των πρόωρων εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου. Η Βουλή της ΠΓΔΜ δεν καθόρισε νέα ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, με αποτέλεσμα να θεωρείται άγνωστο για την ώρα εάν και πότε θα διεξαχθούν αυτές.

 

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 5 Ιουνίου είχε δρομολογήσει κυρίως το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι, όμως κάτι τέτοιο αποδείχτηκε ιδιαίτερα προβληματικό, καθώς μόνο το κόμμα του κ.Γκρούεφσκι είχε καταθέσει ψηφοδέλτιο για τις εκλογές.  Τόσο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ όσο και τα δύο αλβανικά κόμματα - το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι και το αντιπολιτευόμενο DPA του Μεντούχ Θάτσι - είχαν αποφασίσει να τις μποϋκοτάρουν, καθώς θεώρησαν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών αυτών.

Η Ε.Ε. από την μεριά της είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ στις 5 Ιουνίου, αναφέροντας ότι δεν υφίστανται οι «στοιχειώδεις προϋποθέσεις» για κάτι τέτοιο και είχε καταστήσει σαφές ότι αυτές δεν θα μπορούσαν να αναγνωριστούν από την διεθνή κοινότητα.


Διαβάστε επίσης

Παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία για την υποψηφιότητα Τσίπρα-Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης

Υποψήφιοι για το επόμενο Νόμπελ Ειρήνης Τσίπρας και Ζάεφ;

Θεοδωράκης: Θα πούμε όχι στην αλλαγή του «Μακεδονία» που όλοι αναγνωρίζουν σήμερα;

Γκουτέρες: Παράδειγμα επίλυσης διακρατικών διαφορών η Συμφωνία των Πρεσπών