ΚΟΣΜΟΣ

EgyptAir-Τρομοκρατική ενέργεια το επικρατέστερο σενάριο λένε οι Αιγύπτιοι

EgyptAir-Τρομοκρατική ενέργεια το επικρατέστερο σενάριο λένε οι Αιγύπτιοι
REUTERS / AMR ADDULLAH DALSH

Η εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας φαντάζει ως η επικρατέστερη σε ό,τι αφορά στα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίς το μεσημέρι ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Σαρίφ Φατί, κατά την ενημέρωση των Αιγύπτιων δημοσιογράφων. Σωσίβια και συντρίμμια, τα οποία πιθανώς προέρχονται από το αεροσκάφος εντοπίστηκαν πριν λίγη ώρα. Έκρηξη βόμβας «βλέπουν» Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το CNN.

Παρότι εξ αρχής γινόταν ανεπίσημα λόγος για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα, οι αιγυπτιακές Αρχές απέφευγαν να τοποθετηθούν. Υπό αυτή την έννοια, η δήλωση του Φατί έχει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα ενισχύεται και από επιχειρήματα ουδέτερων παρατηρητών.

egyp

REUTERS / AMR ADDULLAH DALSH

Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, ο οποίος μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τόνισε ότι «όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η συντριβή του αεροσκάφους συνδέεται με τρομοκρατική πράξη».

ASAAS

REUTERS / AMR ADDULLAH DALSH

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του πρώην επικεφαλής της γαλλικής Υπηρεσίας Έρευνας Δυστυχημάτων, Ζαν Πολ Τροντέκ.

«Το γεγονός ότι δεν υπήρξε σήμα κινδύνου υποδεικνύει ότι έγινε κάτι ξαφνικό στο πιλοτήριο. Ενδεχόμενη τεχνική βλάβη, πυρκαγιά ή πρόβλημα στους κινητήρες δεν οδηγεί σε άμεση συντριβή του αεροσκάφους. Το πλήρωμα έχει χρόνο να αντιδράσει», εξήγησε ο Τροντέκ.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο ειδικός σε θέματα αεροπλοΐας, Πολ Τσαρλς, μιλώντας στο BBC.

«Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι ο πιλότος αντιμετώπισε ένα ξαφνικό περιστατικό στο πιλοτήριο. Έγινε κάτι το οποίο τον αιφνιδίασε».

Για έκρηξη βόμβας κάνουν λόγο και Αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν λάβει πληροφορίες και ασχολούνται με την υπόθεση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN.

Το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας θεωρήθηκε από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η είδηση της εξαφάνισης του αεροπλάνου ως το επικρατέστερο.

ega

REUTERS / AMR ADDULLAH DALSH

Ένας λόγος είναι ότι τα AirBus 320 θεωρούνται από τα πλέον ασφαλή και αξιόπιστα, ενώ το συγκεκριμένο ήταν και σχετικά καινούριο (2003), γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες πολύ σοβαρών βλαβών, χωρίς όμως να τις αποκλείει.

Το ενδεχόμενο της κατάρριψης από εδάφους θεωρήθηκε απίθανο από την πρώτη στιγμή εξαιτίας της περιοχής στην οποία βρισκόταν όταν χάθηκαν τα ίχνη του.

Το σενάριο του ανθρώπινου λάθους ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περιπτώσεις αεροπορικών δυστυχημάτων. Όπως, όμως, εξήγησαν οι ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας, το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία των κυβερνητών με το Κέντρο Ελέγχου το αποδυναμώνει αισθητά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ