ΚΟΣΜΟΣ

EgyptAir: Πύραυλος ή βόμβα λέει το Stratfor

EgyptAir: Πύραυλος ή βόμβα λέει το Stratfor
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Πύραυλος ή βόμβα είναι ο πιθανότερο λόγος συντριβής του αεροπλάνου της EgyptAir σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας αναλύσεων Stratfor. Σύμφωνα με τη Stratfor, η πιο προφανής εκδοχή για τα αίτια της συντριβής είναι η πυροδότηση ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού μέσα στο αεροσκάφος.

 

 

 

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ενημερωτικό της δελτίο:

Το πλήγμα από έναν πύραυλο εδάφους–αέρος είναι επίσης πιθανό, αν και οι εξτρεμιστές στην Αίγυπτο και σε κοντινές περιοχές δεν πιστεύεται ότι έχουν πρόσβαση σε πυραύλους ικανούς να πλήξουν ένα αεροσκάφος σε αυτό το υψόμετρο.

Δεν ανήκουν στο αεροσκάφος της Egypt Air τα συντρίμμια

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, πάντως οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται αν και εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι μπορεί να περάσει και αρκετός καιρός πριν βρεθεί κάποιο στοιχείο που να συνδέεται με το αεροσκάφος.

Μιλώντας στο CNN, ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής εταιρίας επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, δεν ανήκουν στη πτήση MS804. Ο Αχμέτ Αντέλ, μάλιστα, σημείωσε ότι: «διορθώνουμε. Δεν ανήκουν τα συντρίμμια στο αεροσκάφος μας. Οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο». Νωρίτερα, πάντως, υπήρξε επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία μέσω Facebook για ταυτοποίηση των ευρημάτων αλλά και ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων στην πτήση.

Το γεγονός ότι τα συντρίμμια δεν ανήκουν στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Αθανάσιος Μπίνης, με δηλώσεις του στο δελτίο της κρατικής τηλεόρασης.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπίνης, που είναι σε διαρκή επαφή με τον θάλαμο επιχειρήσεων, «τα τελευταία στοιχεία που έχουμε αυτήν τη στιγμή αναφέρουν ότι τα ευρήματα δεν ανήκουν στο αεροσκάφος. Από την αξιολόγησή τους προκύπτει ότι δεν ανήκουν σε συντρίμμια αεροπλάνου». Επίσης, διέψευσε ότι έχουν βρεθεί συντρίμμια χρώματος μπλε και άσπρου, τα οποία είναι τα χρώματα της Egyptair.

Για το συμβάν, ο κ. Μπίνης τόνισε ότι «από τη στιγμή που το αεροπλάνο «ξεκίνησε μία αλλαγή πορείας μέχρι να χαθεί από τα ραντάρ, είναι της τάξης των 6-8 λεπτών».

Όλοι μιλούν για τρομοκρατική επίθεση

Όσο περνάνε οι ώρες, οι Αρχές τόσο σε Αίγυπτο όσο και σε Γαλλία αλλά και οι υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών «δείχνουν» το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλς πως «καμιά θεωρία δεν μπορεί να αποκλειστεί».

EgyptAir: Τι αποκάλυψαν οι φωτογραφίες των δορυφόρων των ΗΠΑ

Η εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας φαντάζει ως η επικρατέστερη σε ό,τι αφορά στα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, σύμφωνα με όσα δήλωσε και από νωρίς το μεσημέρι ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Σαρίφ Φατί, κατά την ενημέρωση των Αιγύπτιων δημοσιογράφων.

reuters ministry

Το γεγονός πως το αεροπλάνο είχε δεχθεί μία μέρα πριν την προβλεπόμενη συντήρηση και πως δεν μετέφερε κάποιο ιδιαίτερο φορτίο κάνει τους ειδικούς στο να τείνουν να εκφράζονται αρνητικά για την ώρα για το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης.

Παράλληλα οι γαλλικές αρχές ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ, εξετάζουν τις κάμερες ασφαλείας και ελέγχουν τον κατάλογο των επιβατών προκειμένου να βρουν στοιχεία που συνδέονται με ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια.

Την κατεύθυνση αυτή των ερευνών επιβεβαιώνουν και οι πληροφορίες από πηγή που συμμετέχει στις έρευνες και είπε στο CNN ότι κανείς από τους επιβάτες δεν συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες «υπόπτων για σύνδεση με τρομοκρατία» των μυστικών υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές εξετάζουν τα σενάρια είτε της δράσης μεμονωμένου ατόμου, είτε ομάδας που οργάνωσε το ενδεχόμενο χτύπημα και αυτό εκτελέστηκε από πρόσωπο που βρίσκεται στη λίστα των επιβατών.

Οι έρευνες επικεντρώνονται και στους ελέγχους των αποσκευών που μπορεί να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της διαδικασίας των ελέγχων, καθώς ερευνάται η πιθανότητα να φορτώθηκε από εκεί εκρηκτικός μηχανισμός. Για αυτό το λόγο, οι γαλλικές αρχές ανακρίνουν όλους τους υπαλλήλους που συμμετείχαν ή είχαν πρόσβαση στη διαδικασία φόρτωσης της πτήσης.

Η εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας φαντάζει ως η επικρατέστερη σε ό,τι αφορά στα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, σύμφωνα και με τον Αιγύπτιο υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας, Σαρίφ Φατί, κατά την ενημέρωση των Αιγύπτιων δημοσιογράφων. Έκρηξη βόμβας «βλέπουν» Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το CNN.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, ο οποίος μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τόνισε ότι «όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η συντριβή του αεροσκάφους συνδέεται με τρομοκρατική πράξη»

Όλα όσα ξέρουμε ως τώρα

Το αεροπλάνο της EgyptAir της πτήσης MS804 που πετούσε με 66 ανθρώπους από το Παρίσι για το Κάιρο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το πρωί της Πέμπτης:

reuters syggeneis

-Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό πολιτικής αεροπορίας είναι πιο πιθανό η αίτια της πτώσης να είναι τρομοκρατική ενέργεια παρά ατύχημα.

-Την εκδοχή του τρομοκρατικού χτυπήματος υποστηρίζουν και αμερικάνικες, ισραηλινές και ρωσικές πηγές.

-Μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονταν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 υπήκοος Κουβέιτ, 1, Βρετανίας, 1 Βελγίου, 1 Σαουδικής Αραβίας, 1 Σουδάν, 1 Τσαντ, 1 Πορτογαλίας, 1 Αλγερίας και 1 Καναδά. Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο βρέφη κι ένα παιδί.

-Η πρώτη επικοινωνία με τις ελληνικές υπηρεσίες έγινε στη 01:55 ώρα Καΐρου (02:55 ώρα Αθήνας) όταν το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από την Κέα και ο κυβερνήτης «δεν ανέφερε προβλήματα».

-Στη συνέχεια ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να επικοινωνήσει εκ νέου στις 02:27 (ώρα Καΐρου, 03:27 Αθήνας) με το αεροσκάφος κατά την έξοδο από το ελληνικό FIR αλλά ο κυβερνήτης δεν ανταποκρίθηκε.

-Tο στίγμα χάθηκε στις 02:30 (ώρα Καΐρου), τρία τέταρτα πριν την προγραμματισμένη άφιξή του.

-Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εταιρεία ανέφερε πως το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000 πόδια και είχε ήδη μπει 16 χιλιόμετρα στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο όταν χάθηκε «κάθε επαφή» μαζί του.

-Το αεροσκάφος της Egypt Air έκανε μια απότομη αριστερή στροφή 90 μοιρών και μετά κάνοντας κύκλους έχασε απότομα ύψος από τα 37000 πόδια στα 8500, σύμφωνα με πληροφορίες.

-Την ώρα της εξαφάνισης, πετούσε σε απόσταση περίπου 280 χλμ. από τις αιγυπτιακές ακτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ