ΚΟΣΜΟΣ

Egyptair: Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Egyptair: Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Φωτογραφίες από τα πρώτα ευρήματα της μοιραίας πτήσης της Egyptair έδωσε στη δημοσιότητα ο Αιγυπτιακός στρατός.

Στις φωτογραφίες μπορεί να διακρίνει κανείς κομμάτια υφάσματος, λαμαρίνες, ένα σωσίβιο, τον υπνόσακο ενός μωρού και άλλα αντικείμενα.

Πηγή:twitter @michaelh992

egyptair2

Τα ευρήματα έρχονται στο φως ενώ οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται από αέρος και θαλάσσης.

egyptair3

egyptair4
egyptair10

Την ίδια στιγμή νέα στοιχεία για την τύχη του αεροπλάνου της EgyptAir της πτήσης 804 ήρθαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, το οποίο επικαλείται δεδομένα της πτήσης, πριν τη συντριβή, στο αεροπλάνο της EgyptAir εκδηλώθηκε φωτιά.

Όπως έγραψε το CNN, υπάρχουν καταγραφές ενεργοποίησης των αισθητήρων καπνού, οι οποίες συμπίπτουν με το χρόνο που το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος. Αυτά τα δεδομένα έχουν καταγραφεί από το ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System), το οποίο είναι ένα σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στο αεροσκάφος και τον πύργο ελέγχου.

airbus1 copy

Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο αεροπορικός αναλυτής Τιμ Βαν Μπέβερ μιλώντας στην Deutsche Welle. «Υπήρξε φωτιά στο εσωτερικό του αεροπλάνου. Το σύστημα μας στέλνει πεντακάθαρα μηνύματα. Αναγνωρίστηκε καπνός στο χώρο της τουαλέτας. Δύο λεπτά αργότερα τα συστήματα ελέγχου του αεροπλάνου δεν λειτουργούσαν».

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο του CNN αλλά και στοιχεία της ειδικής ιστοσελίδας Aviation Herald, λίγη ώρα πριν το αεροσκάφος χαθεί από τα ραντάρ, το διαγνωστικό σύστημα ενημερώνει διαδοχικά ότι υπάρχει καπνός στην τουαλέτα (03:26 ώρα Ελλάδος) και ακολούθως (03:27), σε σημείο όπου βρίσκονται ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου (avionics bay).

Ακολουθούν τρία ακόμη μηνύματα (03:29) τα οποία καταγράφουν πρόβλημα στους αισθητήρες κάποιων παραθύρων, στοιχείο που πιθανώς υποδεικνύει απότομη αύξηση θερμοκρασίας.

Τα δύο τελευταία μηνύματα που καταγράφηκαν, σύμφωνα με την Aviation Herald, αποτυπώνουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα συστήματα ελέγχου πτήσης.

Οι ενδείξεις καταγράφονται μέσα σε διάστημα τριών λεπτών, από τις 03:26 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) έως τις 03:29, δηλαδή λίγα λεπτά πριν χαθεί το στίγμα του Airbus. Τα νέα αυτά στοιχεία οδηγούν τις έρευνες στο να εξετάσουν διεξοδικά το σενάριο εάν υπήρξε πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού στην τουαλέτα του αεροπλάνου, όπου και υπάρχει η πρώτη ενεργοποίηση των αισθητήρων καπνού.

Το γεγονός επιβεβαίωσαν σήμερα οι ερευνητές από το Γαλλικό Γραφείο Ερευνών Δυστυχημάτων, κρίνοντας ωστόσο πως είναι πρόωρο ακόμη ν’αποτολμηθεί οποιαδήποτε ερμηνεία αυτών των στοιχείων.

Το ΒΕΑ «επιβεβαιώνει πως υπήρξε εκπομπή μηνυμάτων Acars (Aircraft Communication Addressing and Reporting System) που επεσήμαιναν την ύπαρξη καπνού στο πιλοτήριο λίγο πριν την παύση αναμετάδοσης δεδομένων πτήσης», δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ