ΚΟΣΜΟΣ

Toυρκία: Oμόφωνα νέος πρόεδρος του ΑΚP ο Γιλντιρίμ

Toυρκία: Oμόφωνα νέος πρόεδρος του ΑΚP ο Γιλντιρίμ
REUTERS

Ο Μπινάλι Γιλντιρίμ εξελέγη ομόφωνα από 1405 συνέδρους στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) ,πρόεδρος του κόμματος, και αναμένεται να γίνει και πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα διευκολύνει τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει στις αλλαγές που επιθυμεί προκειμένου η Τουρκία να καταστεί προεδρική δημοκρατία και να αποκτήσει μεγαλύτερες εξουσίες.

Άλλωστε όπως δήλωσε σήμερα ο Γιλντιρίμ η μετάβαση σ' ένα προεδρικό σύστημα, αποτελεί "προτεραιότητα" για την Τουρκία.

"Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε κατά προτεραιότητα είναι να περάσουμε απ' αυτή τη σημερινή ντε φάκο κατάσταση σε μια νόμιμη κατάσταση" αλλάζοντας το Σύνταγμα για να θεσπιστεί ένα προεδρικό καθεστώς, δήλωσε ο Γιλντιρίμ στη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

"Ο πρόεδρός μας φέρει την ευθύνη του λαού μας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι ένα νέο Σύνταγμα και ένα προεδρικό σύστημα", πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ που πρόκειται να εκλεγεί νέος αρχηγός του AKP και ο ισχυρός άνδρας της χώρας να του αναθέσει, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, του Αχμέτ Νταβούτογλου, την αποστολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Ο Γιλντιρίμ, 60 ετών και συνοδοιπόρος του Ερντογάν στην πολιτική, έδειξε στην ομιλία του την πίστη του προς τον μέντορά του, χαρακτηρίζοντάς τον "αρχιτέκτονα της φωτισμένης Τουρκίας" και "άνθρωπο του λαού", υπό τις επανειλημμένες επευφυημίες των μελών του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα αθλητισμού της πρωτεύουσας.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Γιλντιρίμ είπε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στη "σύγχυση" για τη μεταναστευτική πολιτική της και πως η Τουρκία έχει ανάγκη να ξέρει τι σκέφτεται η ΕΕ γι' αυτήν.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας είτε γίνει μέλος της ΕΕ είτε όχι.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των κούρδων ανταρτών μέσα στην Τουρκία και στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή στην κυβερνητική ηγεσία δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στον αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ