ΚΟΣΜΟΣ

Βιετνάμ: Ακύρωση διαπίστευσης ανταποκριτή του BBC

Βιετνάμ: Ακύρωση διαπίστευσης ανταποκριτή του BBC
Επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ πραγματοποιεί ο αμεριακανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα Reuters

Ένας ανταποκριτής του BBC στο Βιετνάμ που καλύπτει την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι διατάχθηκε από τις αρχές να σταματήσει τη δημοσιογραφική κάλυψη της επίσκεψης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται μετά από υποψίες ότι συναντήθηκε με έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της κυβέρνησης του Βιετνάμ.

“Ενημερωθήκαμε ότι η διαπίστευσή μας δεν ισχύει πλέον και οι δημοσιογραφικές δραστηριότητές μας πρέπει να σταματήσουν,” ανέφερε ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Χίντ στη ηλεκτρονική σελίδα του BBC.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ, δε σχολίασε άμεσα την υπόθεση.

Δεν έχουν αναφερθεί άλλες κυβερνητικές παραμβάσεις στην κάλυψη των διεθνών τηλεοπτικών μέσων, που βρίσκονται στο Βιετνάμ, για την τριήμερη επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα οι αμυντικές προμήθειες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα άρχισε σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στο Βιετνάμ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “στρατηγικής αναδιάρθρωσης” στην Ασία. Στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ζητήματα αμυντικών προμηθειών προς την ασιατική χώρα, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική μηχανή της, σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η περίοδος που προηγήθηκε της επίσκεψης αυτής, χαρακτηρίστηκε από συζητήσεις στην Ουάσιγκτον σχετικά με την άρση του εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, για τις πωλήσεις όπλων στο Βιετνάμ, προκειμένου η ασιατική χώρα ν' αποκτήσει πρόσβαση στη σύγχρονη αμερικανική αμυντική τεχνολογία.

Μερική άρση των περιορισμών έγινε το 2014, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η ολοκληρωτική άρση του εμπάργκο, θ' αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ, έναντι ζητημάτων που σχετίζονται με το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Βιετνάμ.

Ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί σύμβουλοι υποστηρίζουν την παραπέρα άρση του εμπάργκο, προκειμένου η Ουάσιγκτον να δείξει πρακτική υποστήριξη στην προσπάθεια που κάνει το Βιετνάμ, προκειμένου να ενισχύσει την αποτρεπτική αμυντική ικανότητα του, έναντι της Κίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ