ΚΟΣΜΟΣ

Οι γερμανικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι οι τζιχαντιστές έχουν βάλει στόχο το ευρωπαϊκό της Γαλλίας

Οι γερμανικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι οι τζιχαντιστές έχουν βάλει στόχο το ευρωπαϊκό της Γαλλίας

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν βάλει στο στόχαστρό τους το επικείμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γαλλία –αν και δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι σχεδιάζεται μια επίθεση– προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν (Hans-Georg Maaßen), επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος (Bundesamt für Verfassungsschutz – BfV), μετά από πρόσφατες, αντίστοιχες επισημάνσεις του επικεφαλής των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

«Γνωρίζουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει βάλει στο στόχαστρό του το Euro 2016 και ξέρουμε ότι οι τζιχαντιστές έχουν καλέσει για επιθέσεις στην Ευρώπη», σημείωσε ο Μάασεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Rheinische Post, κάνοντας λόγο για αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία ή κατά στόχων γερμανικών συμφερόντων.

Στις 18 Μαΐου είχαν δει το φως της δημοσιότητας τα πρακτικά από την ακρόαση του Πατρίκ Καλβάρ (Patrick Calvar) στο γαλλικό κοινοβούλιο. Η ακρόαση είχε πραγματοποιηθεί οκτών ημέρες νωρίτερα και σε αυτήν ο επικεφαλής της αντίστοιχης υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών στη Γαλλία (Direction générale de la Sécurité intérieure – DGSI) είχε προειδοποιήσει για τρομοκρατικά χτυπήματα κατά τη διάρκεια του Euro, καθώς οι ήττες του ISIS σε Ιράκ και Συρία στρέφουν τους τζιχαντιστές σε κινήσεις αντιπερισπασμού και εκδίκησης στην Ευρώπη.

Θόρυβος...

Στη σημερινή του συνέντευξη ο Μάασεν εξήγησε ότι δεν διαθέτει απτές αποδείξεις για τον σχεδιασμό κάποιας συγκεκριμένης επίθεσης. Υπάρχει ωστόσο «αρκετός θόρυβος, ένας μεγάλος αριθμός ενδείξεων» ότι το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα και το παρακλάδι της στη Συρία –το Μέτωπο Αλ Νούσρα– θέλουν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

Τον Απρίλιο είχε πει σε άλλη συνέντευξη ότι μέχρι σήμερα η Γερμανία δεν επλήγη από μεγάλη επίθεση χάρις στην επιτυχή δουλειά των αρχών ασφαλείας, αλλά και λόγω της τύχης, όπως σε μια και δυο περιπτώσεις –το 2012 και το 2006 αντίστοιχα– όπου δεν λειτούργησε ο μηχανισμός εκπυρσοκρότησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι υπάρχουν υποθέσεις ριζοσπαστικοποιημένων Γερμανών πολιτών που επιστρέφουν από τη Συρία και πιθανόν να εμπλέκονται σε τρομοκρατικές πράξεις, καθώς από τους περίπου 800 που ταξίδεψαν οι 130 σκοτώθηκαν. Υπολόγισε δε τους Ισλαμιστές που ζουν στη Γερμανία και θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι σε 1.100 άτομα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, περί τα 2,5 εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι αναμένεται να παρακολουθήσουν από κοντά τους 51 αγώνες του Euro2016 στη Γαλλία, όπου θα συμμετάσχουν 24 εθνικές ομάδες. Ο φόβος για τυφλά χτυπήματα ενισχύεται από το γεγονός ότι μεγάλα πλήθη ντόπιων και επισκεπτών θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα ματς στις ειδικές ζώνες με γιγαντοοθόνες που έχουν σχεδιάσει οι Γάλλοι διοργανωτές σε δημόσιους χώρους μεγάλων πόλεων.

Η κατάσταση είναι σοβαρή, επαναλαμβάνει σήμερα ο επικεφαλής του BfV, αλλά «θα πρέπει να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή». Όπως λέει χαρακτηριστικά:

Μπορούμε να πάρουμε το τρένο, μπορούμε να δούμε μπάλα. Όποιος φυσικά παρατηρήσει κάτι ασυνήθιστο, θα πρέπει πάντα να το αναφέρει στις αρχές.

...και παρεμβολές

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Μάασεν είχε υποστηρίξει, ξανά σε συνέντευξή του στην Rheinische Post, ότι Σαλαφιστές –με τον μανδύα της φιλανθρωπικής δράσης– ψάχνουν να στρατολογήσουν σουνίτες μουσουλμάνους ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Παρόλα αυτά, ο Γερμανός αξιωματούχος πρόσθετε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας (BfV και BND) δεν είχαν βρει αποδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος παρεμβάλλεται στις προσφυγικές ροές, στέλοντας ομάδες κρούσης ως μεταμφιεσμένους πρόσφυγες. Σημείωνε δε ότι οι πορείες που ακολουθούν οι πρόσφυγες είναι πολύ επικίνδυνες για τους τρομοκράτες, καθώς –στην περίπτωση που θα επέλεγαν αυτόν τον τρόπο να εισέλθουν στην Ευρώπη– υπάρχει ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους ή και να χάσουν τη ζωή τους.

Όπως σχολίαζε σε σχετικό του τηλεγράφημα το πρακτορείο Reuters, ειδικοί επί θεμάτων ασφαλείας τόνιζαν ότι «ο κίνδυνος εισόδου τζιχαντιστών του ISIS μέσω διακινητών προσφύγων είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που κάποιοι πολιτικοί υποθέτουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ