ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πτώση–ρεκόρ στις αφίξεις ξένων τουριστών τον Απρίλιο

Τουρκία: Πτώση–ρεκόρ στις αφίξεις ξένων τουριστών τον Απρίλιο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλά στο αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ, κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής του στη σημαντικότερη πόλη με κουρδική πλειοψηφία, το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Η Τουρκία κατέγραψε τον περασμένο μήνα την μεγαλύτερη πτώση που έχει εμφανίσει ποτέ στις αφίξεις ξένων τουριστών.

Η πτώση αποδίδεται στις εντάσεις με τη Ρωσία και μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών που έπληξαν τα μητροπολιτικά κέντρα της Τουρκίας και συνδέονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα νότια σύνορα της χώρας. Στα παραπάνω πολλοί αναλυτές προσθέτουν τον ντε φάκτο εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στις νοτιοανατολικές περιοχές με κουρδική πλειοψηφία.

Ο αριθμός των αφίξεων υποχώρησε για ένατο συνεχόμενο μήνα, που καταγράφεται ως το μεγαλύτερο σερί πτώσεων βάσει αρχείων που χρονολογούνται από το 2006. Οι 1,75 εκατομμύρια επισκέπτες που υποδέχθηκε η χώρα τον Απρίλιο, είναι κατά 28,1% λιγότεροι σε σχέση με εκείνους του ίδιου μήνα του περασμένου έτους. Πρόκειται ταυτόχρονα για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει συλλέξει το πρακτορείο Bloomberg.

Η μεγάλη υποχώρηση οδηγήθηκε από μια μείωση 79% στον αριθμό των Ρώσων επισκεπτών, οι οποίοι αποφεύγουν τη χώρα εν μέσω μια διπλωματικής ρήξης μεταξύ των δύο χωρών που ξεκίνησε με την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την Ένωση Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 6,2% της παραγωγής και στο 8% της απασχόλησης στη χώρα –χωρίς να υπολογίζεται ο αντίκτυπος σε άλλες βιομηχανίες.

Η πτώση στα έσοδα από τον τουρισμό ενδεχομένως να βαθύνει περισσότερο την κρίση που έχει ήδη αναγκάσει εκατοντάδες θέρετρα στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου και του Αιγαίου να εγκαταλείψουν τα όποια σχέδιά τους για πρόσληψη εποχικού προσωπικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ