ΚΟΣΜΟΣ

Με θανατική ποινή ή ευνουχισμό θα τιμωρούνται οι βιαστές παιδιών στην Ινδονησία

Με θανατική ποινή ή ευνουχισμό θα τιμωρούνται οι βιαστές παιδιών στην Ινδονησία
REUTERS/Ueslei Marcelino

Μετά από μία σειρά απεχθών σεξουαλικών εγκλημάτων κατά παιδιών και γυναικών, η κυβέρνηση της Ινδονησίας προχώρησε σε ένα μέτρο που λίγες κυβερνήσεις στον κόσμο έχουν θεσπίσει: Στη θανατική ποινή ή το χημικό ευνουχισμό των βιαστών.

«Ελπίζουμε πως αυτός ο νόμος θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τους δράστες και θα πατάξει το σεξουαλικό έγκλημα εις βάρος των παιδιών», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ινδονήσιος πρόεδρος Γουιντόντο (Joko Widodo).

Ο νόμος προβλέπει τη θανατική ποινή ή το χημικό ευνουχισμό – με χορήγηση ορμόνης που θα περιορίζει τη λίμπιντο και, ως εκ τούτου, τη σεξουαλική δραστηριότητα – σε όσους καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενώ θα τους υποχρεώνει να φέρουν ειδική συσκευή παρακολούθησης και μετά την απελευθέρωσή τους, ώστε να παρακολουθούνται από τις αρχές.

Η κυβέρνησης της Τζακάρτα επέβαλλε εσπευσμένα το νέο νόμο, όχι μόνο ως απαραίτητο μέσο πρόληψης της σεξουαλικής βίας κατά παιδιών αλλά και ως τρόπο εκτόνωσης της λαϊκής οργής που γιγαντώθηκε προσφάτως, μετά τον ομαδικό βιασμό και την άγρια δολοφονία μιας 14χρονης μαθήτριας που γύριζε σπίτι της από το σχολείο.

Το σώμα του ανήλικου κοριτσιού βρέθηκε, τρεις ημέρες μετά, παραμορφωμένο, γυμνό και δεμένο, σε ένα δάσος στο νησί της Σουμάτρας. Επτά άτομα - ηλικίας 16 και 17 χρόνων - συνελήφθησαν για την επίθεση και καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 10 χρόνων. Η περίπτωση της 14χρονης – μία από τις πολλές που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα – προκάλεσε τη λαϊκή οργή που αξίωνε την άμεση λήψη μέτρων.

Ο νόμος πέρασε με έκτακτο προεδρικό διάταγμα, που σημαίνει πως τα νέα μέτρα τίθενται άμεσα σε ισχύ – παρότι το κοινοβούλιο μπορεί, όποτε θελήσει, να αμφισβητήσει ή να εισηγηθεί τροποποιήσεις. Μέχρι σήμερα, η μέγιστη ποινή για ένα βιασμό – παιδιού ή ενηλίκου – ήταν 14 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος, η θανατική ποινή θα επιβάλλεται σε εκείνους που προκάλεσαν θάνατο ή σοβαρή ψυχική ή σωματική βλάβη στο θύμα τους, ενώ ο χημικός ευνουχισμός σε όσους επανειλημμένως έχουν διαπράξει σεξουαλικό έγκλημα εις βάρος ανηλίκου.

Την ίδια τιμωρία για τους βιαστές παιδιών έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας, της Πολωνίας, της Τσεχίας καθώς και σε κάποιες πολιτείες Ηνωμένων Πολιτειών και Αυστραλίας. Στην Ινδονησία η θανατική ποινή ισχύει για εμπόρους, διακινητές, ακόμη και για χρήστες ναρκωτικών, κάτι που στο παρελθόν έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Πώς υποδέχτηκαν τα νέα μέτρα κοινή γνώμη και ανθρωπιστικές οργανώσεις

Παρότι η κοινή γνώμη, στην πλειονότητά της, χειροκρότησε την απόφαση και την άμεση εφαρμογή της, ακτιβιστές και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θύτες γνωρίζουν τα θύματα. Αυτές οι ποινές είναι τόσο σοβαρές ώστε πιθανώς να αποθαρρύνουν τα θύματα να αναφέρουν τους βιασμούς», τονίζει ο Andreas Harsono, ακτιβιστής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αποδεικνύει πως η κυβέρνηση όχι μόνο πανικοβάλλεται αλλά δεν κατανοεί καν τι σημαίνει σεξουαλική βία», λέει ο Hartoyo, Ινδονήσιος ακτιβιστής, που αποκαλεί το νέο μέτρο ως «πράξη εκδίκησης».

Πηγή: CNN, Guardian, Al Jazeera, Independent, BBC, Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ