ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Βρέθηκε μούμια που μοιάζει με τον Βαν Γκογκ

Ισπανία: Βρέθηκε μούμια που μοιάζει με τον Βαν Γκογκ
Instituto de Estudios Cientificos en Momias, Madrid

Μια μούμια που έχει απίστευτη ομοιότητα με την προσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ βρέθηκε σε ναό της Ισπανίας.

Τα πτώματα ανακαλύφθηκαν το 2011 στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Κουίντο, όταν ένα τμήμα του πατώματος της εκκλησίας άρχισε να φθείρεται και έπρεπε να αντικατασταθεί. Προς έκπληξη των εργατών, βρήκαν από κάτω 35 μουμιοποιημένα πτώματα. Μάλιστα, έμειναν έκπληκτοι με ένα σώμα του οποίου το πρόσωπο εμφανίζει εξαιρετική ομοιότητα με τον διάσημο ζωγράφο, όπως αναφέρει το Science World Report.

980x 1 copy

Πηγή: Instituto de Estudios Cientificos en Momias, Madrid

Από το 2011, η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι σήμερα έχουν μελετηθεί οι μούμιες δύο ενηλίκων και τριών παιδιών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μουμιοποίηση έγινε με φυσικό τρόπο, χάρη στο ξηρό έδαφος στο οποίο ενταφιάστηκαν.

Εκτιμάται πως πρόκειται για ανθρώπους που έζησαν από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Από τα κομμάτια της ενδυμασίας που έχουν διασωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, προκύπτει ότι κάποιοι ήταν μοναχοί.

Κατά τους προηγούμενους αιώνες εμφανίστηκαν πολλές θανατηφόρες επιδημίες στην περιοχή της Αραγονίας, στην οποία ανήκει το Κουίντο. Τον 18ο αιώνα η ευλογιά και ο κίτρινος πυρετός αφάνισαν ολόκληρα χωριά, ενώ τον 19ο αιώνα την περιοχή χτύπησε η χολέρα.

980x 2

Πηγή: Instituto de Estudios Cientificos en Momias, Madrid

Για τη μούμια του «Βαν Γκογκ» από την ενδυμασία που φέρει, και έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, εικάζεται ότι ίσως ήταν μοναχός, ενώ ως ηλικία θανάτου αναφέρονται τα 40 έτη.

Μάλιστα, τον Αύγουστο θα διεξαχθεί στη Λίμα του Περού ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο και -όπως ανέφερε η επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών στη Μαδρίτη Μερσεντές «εκεί ελπίζουμε να μπορούμε να σας αποκαλύψουμε περισσότερα στοιχεία για τη ζωή του».

Δείγματα για ιστολογικές αναλύσεις έχουν σταλεί σε ερευνητικά κέντρα στην Ιταλία, την Νότιο Κορέα, τη Βραζιλία και τη Νεμπράσκα των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ