Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι χώρες που δεν θα πάρουν πρόσφυγες
Πηγή: REUTERS

Προειδοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα διστάσει να προσφύγει κατά των χωρών-μελών που αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation), απέστειλε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα (Mina Andreeva), κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η Μίνα Αντρέεβα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ήδη αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στα κράτη–μέλη που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και τόνισε ότι, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, η Επιτροπή δε θα διστάσει να ασκήσει την ισχύ της.

Συνεχίζοντας, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι τόσο οι επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φρανς Τίμερμανς (Frans Timmermans), όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker), έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά τη μετεγκατάσταση είναι νομικά δεσμευτικές για όλες τις χώρες.

Αναφερόμενη στα πενιχρά αποτελέσματα του προγράμματος, η Μίνα Αντρέεβα σημείωσε ότι μέχρι σήμερα μόνο 1.816 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί συνολικά από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες όλων των χωρών.

Διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις, υπενθύμισε ότι την προηγουμένη μέρα 45 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα στην Ισπανία, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι πλέον πραγματοποιούνται καθημερινά μετεγκαταστάσεις.

Διαβάστε εδώ τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης όπως είχε έως τις 16 Μαρτίου 2016.

Διαβάστε επίσης