ΚΟΣΜΟΣ

Παρατείνουν τους συνοριακούς ελέγχους Δανία και Σουηδία

Παρατείνουν τους συνοριακούς ελέγχους Δανία και Σουηδία
EUROKINISSI

Tην παράταση των συνοριακών ελέγχων ως τον Νοέμβριο ανακοίνωσαν σήμερα Δανία και Σουηδία. Οι δύο χώρες είχαν επαναφέρει τους ελέγχους στα τέλη της περασμένης χρονιάς με σκοπό να περιορίσουν τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στο έδαφός τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει στις αρχές Μαΐου την κατ' εξαίρεσιν παράταση για έξι μήνες των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα πέντε κρατών της ζώνης Σένγκεν, τα οποία είναι χώρες προορισμού ή διαμετακόμισης των μεταναστών: της Γερμανίας, της Αυστρίας καθώς και τριών σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία).

Αυτά τα μέτρα εξαίρεσης από τη συμφωνία του Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία, τα οποία εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, είχαν εισαχθεί πέρυσι για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική πίεση.
"Καθώς εξακολουθεί να μην έχει βρεθεί κάποια μόνιμη λύση για να διασφαλισθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τους συνοριακούς ελέγχους μας μέχρι τουλάχιστον τη 12η Νοεμβρίου", δήλωσε σήμερα η υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας Ίνγκερ Στόιμπεργκ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών Άντερς Ίγκεμαν δήλωσε πως οι συνοριακοί έλεγχοι στη χώρα του θα συνεχιστούν μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Το 2015, η Σουηδία και η Δανία δέχθηκαν 163.000 και 21.000 αιτήσεις ασύλου αντιστοίχως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ