ΚΟΣΜΟΣ

Τι συνιστά γενοκτονία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο

Τι συνιστά γενοκτονία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο
REUTERS/Hannibal Hanschke

Οι Γερμανοί βουλευτές πρόκειται σήμερα να αποφασίσουν αν η μαζική εκδίωξη και οι σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς συνιστούν γενοκτονία.

Η Αρμενία, πρώην Σοβιετική δημοκρατία στον νοτιοανατολικό Καύκασο, επί σειρά ετών αγωνίζεται να αναγνωριστεί ως γενοκτονία η εκδίωξή τους παρά την σταθερή άρνηση της Τουρκίας.

Κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η ηγεσία των Οθωμανών είχε υπόνοιες ότι οι χριστιανοί Αρμένιοι, που διέμεναν στα εδάφη τους, συνεργάζονταν με την αυτοκρατορική Ρωσία, εχθρό των Οθωμανών.

Ο αριθμός των θυμάτων της εκδίωξης και της σφαγής των Αρμενίων, το 1915 και το 1916, εκτιμάται σε 1,5 εκατομμύρια, με την Τουρκία να αμφισβητεί αυτό τον αριθμό και παράλληλα να απορρίπτει τον όρο γενοκτονία.

Σύμφωνα με την Συνθήκη Γενοκτονίας του 1948, γενοκτονία υφίσταται όταν μια ή όλες από τις παρακάτω πράξεις καταγράφονται με σκοπό την καταστροφή, συνολικά ή εν μέρει, μια εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας:

- Φόνος μελών της ομάδας
- Πρόκληση σοβαρών σωματικών ή πνευματικών τραυμάτων σε μέλη της ομάδας
- Σκόπιμη πρόκληση επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης με στόχο την φυσική εξόντωση της ομάδας συνολικά ή εν μέρει
- Επιβολή μέτρων με στόχο την αποτροπή γεννήσεων της ομάδας και η αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών μιας ομάδας σε μια άλλη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ