ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Ματαρέλα καλεί την Ευρώπη να μην λησμονά τη Λαμπεντούζα

Ο πρόεδρος Ματαρέλα καλεί την Ευρώπη να μην λησμονά τη Λαμπεντούζα
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, συνοδευόμενος από έφιππους της προεδρικής φρουράς, περνά μπροστά από το Βιτοριάνο (Vittoriano) –το Εθνικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β' ή «Βωμό της Πατρίδας» προς τιμήν του πρώτου βασιλιά της ενοποιημένης Ιταλίας– κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Δημοκρατίας, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 Italian Presidency Press Office/Handout via Reuters

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα (Sergio Mattarella) κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να «μην αφήσει μόνη» τη χώρα του να αντιμετωπίσει τις τραγωδίες της μεταναστευτικής κρίσης.

Οι δηλώσεις του Ματαρέλα έγιναν από τη Λαμπεντούζα (Lambeduza), μία ημέρα μετά τις εορταστικές τελετές για τα 70 χρόνια της Ιταλικής Δημοκρατίας, σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού.

Το νησί, όπου καταγράφονται οι περισσότερες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών σε ιταλικό έδαφος, είχε επισκεφθεί και ο πάπας Φραγκίσκος τον Ιούλιο του 2013.

«Κανένας δεν μπορεί να σκέφτεται πως μπορεί να αφήσει την Ιταλία και τη Λαμπεντούζα μόνες να αντιμετωπίσουν αυτές τις τραγωδίες. Η Ιταλία και η Ευρώπη οφείλουν αναγνώριση στη Λαμπεντούζα για τις ζωές που σώθηκαν, για την υποδοχή που προσφέρθηκε σε εκείνους που δραπέτευσαν για να σωθούν από τον λιμό κι από τον πόλεμο», υπογράμμισε ο Ματαρέλα, στον αντίποδα των φωνών που επιθυμούν αυστηρότερους περιορισμούς στη μετανάστευση.

«Η Ευρώπη δείχνει το καλύτερό της πρόσωπο», συνέχισε ο Ματαρέλα, ευχαριστώντας τους κατοίκους του νησιού, καθώς και «όλα τα στελέχη» των υπηρεσιών ασφαλείας και αρωγής αλλά και των ένοπλων δυνάμεων της Ιταλίας, που έχουν αναπτυχθεί για να προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες, τόσο στη θάλασσα όσο και κατά την άφιξή τους στο νησί.

Η Λαμπεντούζα αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον κυριότερο προορισμό των πλεούμενων των διακινητών. τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων από τη Λιβύη, ενώ γύρω τις πλέουν τα περισσότερα διασωστικά που επιχειρούν στην κεντρική Μεσόγειο. Στις ακτές της νήσου, όπου υπάρχουν πολλά σημεία με απόκρημνα βράχια, έχουν σημειωθεί πολλά και τραγικά ναυάγια.


Το βίντεο της επίσκεψης του Σέρτζιο Ματαρόλα στη Λαμπεντουζα, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, όπου ο Ιταλός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Porta d'Europa - Πηγή: Presidenza della Repubblica Italiana Quirinale

ΔΗΜΟΦΙΛΗ