ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρότερη γραμμή στην ευρωπαική προσφυγική πολιτική ζητά ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

Σκληρότερη γραμμή στην ευρωπαική προσφυγική πολιτική ζητά ο Αυστριακός ΥΠΕΞ
REUTERS/Ammar Awad

Να υιοθετήσει σκληρότερη στάση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ζητάει από την ΕΕ ο Αυστριακός υπουργός των Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Αυστριακής εφημερίδας "Ντι Πρέσε".

"Η Τουρκία μπορεί κάθε στιγμή να καταγγείλει τη συνεργασία και εάν επαφιόμαστε στην Τουρκία, περνάμε σε μία επικίνδυνη εξάρτηση", υποστηρίζει προσθέτοντας πως "το Σχέδιο Α πρέπει να είναι μία ισχυρή Ευρώπη, η οποία είναι σε θέση να προστατεύει μόνη τα σύνορά της και να αποφασίζει, ποιός μπορεί να έρχεται στην Ευρώπη και ποιός όχι, και αυτή η απόφαση δεν επιτρέπεται να μεταφερθεί ούτε στην Τουρκία ούτε στους διακινητές".

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απορρίπτει τη θέση ότι δεν είναι εύκολη η προστασία των θαλασσίων συνόρων και διατείνεται πως ακριβώς τα θαλάσσια σύνορα χρησιμοποιήθηκαν συχνά για να ελεγχθεί η μετανάστευση και πως δεν είναι τυχαίο, ότι οι μετανάστες στις ΗΠΑ έφθαναν πρώτα στο Ellis Island μπροστά από τη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιο θα είναι το ευρωπαικό Ellis Island, ο κ. Κουρτς επισημαίνει πως όποιος πρέπει να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος και δεν έχει καμία πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο, θα είναι μάλλον περισσότερο πρόθυμος να επιστρέψει οικειοθελώς πίσω, από εκείνον ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί σε μια κατοικία στη Βιέννη ή στο Βερολίνο.

Παράλληλα αναφέρει πως δεν αντιβαίνει στη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, η θέση του πως θα πρέπει να χάνει το δικαίωμα χορήγησης ασύλου όποιος προσπαθεί να φθάσει παράνομα, καθώς, όπως σημειώνει, υπάρχουν προσφυγικές ροές από ασφαλείς τρίτες χώρες, όπου δεν γίνονται πλέον διώξεις, ενώ πρέπει επίσης ταυτόχρονα να αναφερθεί ότι ρυθμίσεις αυτής της Σύμβασης προέρχονται από τελείως διαφορετικές εποχές.

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, πλέον παρατηρούνται μαζικές μεταναστευτικές κινήσεις και αν η Ευρώπη θέλει να τις αντιμετωπίσει, πρέπει να δημιουργήσει ένα συντεταγμένο, δίκαιο και αλληλέγγυο σύστημα.

Σχολιάζοντας επιπρόσθετα τη θέση πως έχει αποτύχει η κατανομή προσφύγων στην ΕΕ μέσω ποσοστώσεων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφέρει πως εάν η ΕΕ κατορθώσει να διασφαλίσει τα σύνορά της και να φέρνει απευθείας στην Ευρώπη πρόσφυγες μέσα από προγράμματα μετεγκατάστασης, τότε ο ίδιος θεωρεί ότι η προθυμία αποδοχής προσφύγων θα υπάρχει σε όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην ανατολική Ευρώπη.
Εκτιμά ταυτόχρονα πως η επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δεν εφαρμόζουν την ποσόστωση, θα αποτελούσε σίγουρο δρόμο για μια διάσπαση και μία καταστροφή της Ευρωπαικής Ενωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ