ΚΟΣΜΟΣ

Απώλειες για τον Ρέντσι στις δημοτικές εκλογές

Απώλειες για τον Ρέντσι στις δημοτικές εκλογές
Η υποψήφια του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Βιρτζίνια Ράτζι REUTERS/Tony Gentile

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με υποψήφια την Βιρτζίνια Ράτζι και η Κεντροαριστερά με τον Ρομπέρτο Τζακέτι περνούν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Ρώμης, σε δύο εβδομάδες

Στον πρώτο γύρο τα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο πάνω από το 50% των εκλογικών τμημάτων, το κίνημα των Πέντε Αστέρων προηγείται με 35,8% και η Κεντροαριστερά λαμβάνει 24,4% των ψήφων.

Στο Μιλάνο, στον δεύτερο γύρο περνούν ο κεντροαριστερός υποψήφιος των «Δημοκρατικών» Μπέπε Σάλα, με το 41,6% των ψήφων, και ο κεντροδεξιός Στέφανο Παρίσι, με το 40,9%. Πρόκειται για μάχη καθοριστικής σημασίας, η έκβαση της οποίας θα κριθεί στο νήμα.

Στη Νάπολη, ο απερχόμενος, ανεξάρτητος αριστερός δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις εξασφαλίζει ικανοποιητικό ποσοστό, με το 42,1% των ψήφων, ενώ σε μεγάλη απόσταση, με το 24,2% ακολουθεί ο κεντροδεξιός Τζάννι Λετιέρι.

Στο Τορίνο και την Μπολόνια, οι δυο απερχόμενοι δήμαρχοι, Πιέρο Φασίνο και Βιρτζίνιο Μέρολα έχουν το προβάδισμα (με το 41,6% και 39,7% των ψήφων αντίστοιχα), αλλά τα ποσοστά τους είναι χαμηλότερα απ' ότι περίμενε το επιτελείο των «Δημοκρατικών».

Στις 19 Ιουνίου με τον Φασίνο θα αναμετρηθεί η υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων Κιάρα Απεντίνο (31,1% στον χθεσινό πρώτο γύρο) ενώ στην Μπολόνια θα διεκδικήσει τη δημαρχία και η Λουτσία Μποργκοντζόνι, της Λέγκας του Βορρά, η οποία συγκέντρωσε το 22,2% των προτιμήσεων.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι η κεντροαριστερά του Ρέντσι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υπεροχή που επιθυμούσε, έστω και αν ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «στην πραγματικότητα, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών».

Το κίνημα Πέντε Αστέρων έφερε πολύ σημαντικό αποτέλεσμα στην Ρώμη, ενώ παραμένει εντός παιχνιδιού, για τον δεύτερο γύρο, και στο Τορίνο. Ο ιδρυτής του Μπέπε Γκρίλο, δεν αναμείχθηκε ιδιαίτερα στην προεκλογική εκστρατεία, δεν υπήρξαν ακραίες τοποθετήσεις, και αυτό μάλλον ευνόησε το κίνημα στο να πείσει και αρκετούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους, εκτός -φυσικά- και από πολλούς δυσαρεστημένους πολίτες.

Σε ότι αφορά, τέλος, την κεντροδεξιά, η περίπτωση του Μιλάνου δείχνει ότι παραμένει ισχυρή μόνον όταν συμμαχεί με την Λέγκα του Βορρά και την ακροδεξιά, ενώ στη Ρώμη ο υποψήφιος που στήριξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπέρασε το 10% των ψήφων. Κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο πρώην Καβαλιέρε έχει χάσει την παλιά του ισχύ και θα έπρεπε μάλλον να βιαστεί να καταφέρει να βρει έναν άξιο αντικαταστάτη ο οποίος να λειτουργήσει ως ενωτικό στοιχείο για όλη την συντηρητική παράταξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ