ΚΟΣΜΟΣ

Θανάτωση λύκου προκαλεί αντιδράσεις

Θανάτωση λύκου προκαλεί αντιδράσεις
Matt Cardy/Getty Images/Ideal Images

Αν στην περίπτωση του Χαράμπε χρησιμοποιήθηκε ως λογική δικαιολογία για τη θανάτωσή του η πιθανότητα να έβλαπτε το παιδί που έπεσε στο κλουβί του και η άγνοια για τις προθέσεις του, για τη θανάτωση ενός λύκου με το όνομα Ρέμπελ δεν υπήρχε η παραμικρή. Πρόκειται ξεκάθαρα για ανθρώπινη αυθαιρεσία...

Σύμφωνα με το Associated Press, στον ζωολογικό κήπο Menominee Park, στο Ουισκόνσιν, σημειώθηκε ένα πρωτοφανές περιστατικό. Την περασμένη Παρασκευή, ένας από τους εργαζόμενους ξέχασε ανοιχτή μια πόρτα την οποία χρησιμοποιούν οι φύλακες του κήπου για να προσεγγίσουν το κλουβί με τους λύκους και να τους ταΐσουν. Αρκετοί από τους επισκέπτες θέλησαν να εκμεταλλευτούν την περίσταση και παρότι απαγορευόταν, τρύπωσαν στον χώρο για να βγάλουν πιο κοντινές φωτογραφίες με τα άγρια αυτά ζώα.

Την ώρα που μια μητέρα επιδιδόταν στο αγαπημένο της χόμπι, αυτό της... φωτογράφισης, το ανήλικο παιδί της τύλιξε τα δάχτυλά του γύρω από τα κάγκελα του κλουβιού. Ένας από τους λύκους, ο Ρέμπελ, δάγκωσε το παιδί, χωρίς ωστόσο να του προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Ενδεικτικό είναι ότι λίγη ώρα αργότερα, το παιδάκι είχε λάβει τις πρώτες βοήθειες και του είχαν τοποθετηθεί ράμματα.

Το περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις από ζωοφιλικές οργανώσεις αλλά και από δωρητές του ζωολογικού κήπου

Το πρόβλημα, όμως, που γεννήθηκε από αυτό το περιστατικό ήταν αξεπέραστο... Δεδομένου ότι δεν ήταν γνωστό αν οι συγκεκριμένοι λύκοι κουβαλούσαν τον ιό της λύσσας, δόθηκαν στους γονείς δύο επιλογές για την ασφάλεια του παιδιού. Είτε αυτό να ακολουθήσει προληπτική θεραπεία κατά της λύσσας, είτε να θανατωθεί ο λύκος και να εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν τελικά κουβαλούσε ή όχι τον ιό.

Παρότι το λάθος βάραινε τους ίδιους και παρότι η εξέταση για το παιδί θα διαρκούσε ελάχιστα λεπτά, οι γονείς επέλεξαν την εύκολη λύση. Αυτή της θανάτωσης του ζώου που ούτως ή άλλως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται καν στον ζωολογικό κήπο πίσω από κάγκελα, αλλά στη φύση. Η ασέβεια προς τα δικαιώματα των ζώων χτύπησε κόκκινα για πολλοστή φορά.

Για την ιστορία, το δείγμα που πάρθηκε από τον Ρέμπελ, ο οποίος ήταν εμβολιασμένος μέχρι το 2018, βγήκε αρνητικό...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ