ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ αφαίρεσε τη Σ. Αραβία από τη μαύρη λίστα των χωρών που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών

Ο ΟΗΕ αφαίρεσε τη Σ. Αραβία από τη μαύρη λίστα των χωρών που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών
Ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει παιδιά σε στρατόπεδο εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών κοντά στη Σαναά (Sanaa) της Υεμένης, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 REUTERS/Khaled Abdullah

Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν αργά σήμερα ότι αφαίρεσαν τη σαουδαραβική συμμαχία που βομβαρδίζει την Υεμένη από τη μαύρη λίστα των κρατών που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από επανεξέταση που πραγματοποίησαν από κοινού ο ΟΗΕ με τη συμμαχία, αναφορικά με τις περιπτώσεις θανάτων και τραυματισμών παιδιών στον εμφύλιο που μαίνεται στην Υεμένη και όπου η Σαουδική Αραβία έχει επέμβει ανοιχτά εδώ και έναν χρόνο υπέρ των σουνιτικών κυβερνητικών δυνάμεων, εξαπολύοντας ανηλεείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Σε έκθεση που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΗΕ τόνιζε πως η σαουδαραβική συμμαχία είναι υπεύθυνη για το 60% των θανάτων και των τραυματισμών παιδιών στην Υεμένη, σκοτώνοντας 510 παιδιά και τραυματίζοντας 667. Παράλληλα, υπογράμμιζε πως οι μισές επιθέσεις της συμμαχίας στόχευαν σχολεία και νοσοκομεία.

Νωρίτερα σήμερα, η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να αφαιρέσει την σαουδαραβική συμμαχία από την μαύρη λίστα, χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία της έκθεσης «υπερβολικά», καθώς –όπως υποστήριξε το Ριάντ– βασίζονταν κυρίως σε πληροφορίες που χορήγησαν οι αντίπαλες σε αυτήν δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ