ΚΟΣΜΟΣ

Τα Panama Papers θα εξετάσει Επιτροπή Διερεύνησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τα Panama Papers θα εξετάσει Επιτροπή Διερεύνησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
REUTERS/ CARLOS JASSO

Την πρόταση για ερευνητική επιτροπή που θα αναλάβει να εξετάσει το σκάνδαλο των αποκαλούμενων Panama Papers, υπερψήφισε σήμερα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Το πράσινο φως έδωσαν οι ευρωβουλευτές με πολύ μεγάλη πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η ερευνητική επιτροπή θα αποτελείται από 65 μέλη και θα έχει στη διάθεσή της διάστημα 12 μηνών προκειμένου να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της.

Τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν, μεταξύ άλλων, τις ενδεχόμενες παραβάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών-μελών σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη φοροδιαφυγή.

Όπως σημείωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Εβά Ζολί, η επιτροπή αυτή "θα μπορέσει να συνεχίσει τις έρευνες τις Ειδικής Επιτροπής για τα LuxLeaks". Υπενθυμίζεται ότι τα LuxLeaks είναι η διαρροή των εγγράφων που έφεραν στο φως τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές εταιρείες. “Η επιτροπή θα πρέπει να επικεντρώσει τις έρευνές της στη συνεργασία μεταξύ των χωρών καθώς και στον ρόλο των μεσαζόντων του χρηματοπιστωτικού τομέα και των δικηγορικών γραφείων", τόνισε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ