ΚΟΣΜΟΣ

H Μόσχα θα απαντήσει στην είσοδο αμερικανικού πολεμικού στη Μαύρη Θάλασσα

H Μόσχα θα απαντήσει στην είσοδο αμερικανικού πολεμικού στη Μαύρη Θάλασσα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα ενδέχεται να απαντήσει στην είσοδο του πολεμικού πλοίου του Αμερικανικού ναυτικού στην Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την μορφή της απάντησης ή το είδος μέτρων που θα λάβει, όπως μεταδίδει το RIA Novosti.

Τα ρωσικά μέσα μετέδωσαν ότι το USS Porter, αμερικανικό αντιτορπιλικό, εισήλθε στην Μαύρη Θάλασσα λίγες μέρες πριν, σε μια ανάπτυξη ρουτίνας, μια κίνηση όμως που προκάλεσε αντιδράσεις στη Μόσχα αφού το πλοίο έχει πρόσφατα εξοπλιστεί με νέο πυραυλικό σύστημα.

Το USS Porter (DDG-78) είναι το πρώτο πλοίο επιφανείας των ΗΠΑ που διασχίζει το Στενό του Βοσπόρου και εισέρχεται στην Μαύρη Θάλασσα φέτος, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, το 2014, το ΝΑΤΟ έχει εντείνει την παρουσία του στην περιοχή με την διεξαγωγή τακτικών ασκήσεων.

Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Ναυτικού δήλωσαν στους δημοσιογράφους την περασμένη Τετάρτη, ότι στις δυνάμεις των ΗΠΑ περιλαμβάνονται δύο αεροπλανοφόρα ανεπτυγμένα στη Μεσόγειο η παρουσία των οποίων εντάσσεται στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Βαρσοβία, με την Ουάσινγκτον να επιδιώκει να εξισορροπήσει τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες.

«Φυσικά, η παρουσία του αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχει την έγκρισή μας και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε απάντηση», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Κελίν, όπως μεταδίδει το RIA.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ανάπτυξη των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο αποτελεί επίδειξη δύναμης η οποία, κατά την άποψή του, βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ