ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά το Brexit - Ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης

Μπροστά το Brexit - Ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης
REUTERS/ RUSSELL BOYCE

Λιγότερες από δύο εβδομάδες απομένουν για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη Βρετανία και η σύγκρουση των δύο στρατοπέδων για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. προκαλεί κλυδωνισμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Και ενώ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Independent, το στρατόπεδο του Brexit έχει σαφές προβάδισμα 10 μονάδων, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με το εξώφυλλό του απευθύνει έκκληση στους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής.

Στη δημοσκόπηση - που διεξήχθη διαδικτυακώς από το ινστιτούτο ORB, σε δείγμα 2.000 προσώπων, το διήμερο 8-9 Ιουνίου – το 55% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 45% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κοσμίδη, δημοσιογράφο που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, επικρατεί αναστάτωση στη Μεγάλη Βρετανία μετά και τη δημοσκόπηση της Independent που δίνει προβάδισμα στο Brexit. Όπως αναφέρει ο κ. Κοσμίδης, «τα δύο στρατόπεδα συγκρούονται και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά αβέβαιο διότι κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ακόμη πιο αβέβαιο είναι το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Ακούμε καταστροφολογικά σενάρια ή ότι όλα θα είναι υπέροχα μόλις βγούμε από την Ε.Ε. Η πραγματικότητα είναι πως το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος δεν το ξέρει κανείς και δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς».

Ο Έλληνας δημοσιογράφος σε όσα λέει στο CNN Greece κάνει λόγο για ταξικό διαχωρισμό που έχουν αποκτήσει οι δύο αντιμέτωπες εκστρατείες.

Έκκληση του Der Spiegel στη Βρετανία να παραμείνει

Το πρωτοσέλιδο του Spiegel αντικατοπτρίζει την ανησυχία που υπάρχει στην Γερμανία για ένα ενδεχόμενο Brexit. Όπως λέει στο CNN Greece, ο δημοσιογράφος Παντελής Βαλασόπουλος, το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού αναλύει τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία αλλά και η Ευρώπη χρειάζονται την Μεγάλη Βρετανία.

«Δείχνει το κλίμα που υπάρχει και πόσο σημαντικό είναι για τους Γερμανούς να παραμείνει η Μ. Βρετανία», αναφέρει ο κ. Βαλασόπουλος. «Σε μία συνάντηση πριν από λίγες ημέρες που είχαμε με τον κ. Σόιμπλε μας είπε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί δεν πρέπει να ανακατεύονται σε τέτοια ζητήματα, γιατί μπορεί να επιφέρει την αντίθετη τροπή από αυτή που επιθυμούμε. Όπως μας είπε, αν αρχίσουμε να κάνουμε δηλώσεις υπέρ του Brexit, ίσως έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Όπως μας είπε, όμως, οι οικονομικές ζημίες που θα έχει η Βρετανία από ένα Brexit θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα υπάρξουν στη Γερμανία και γενικότερα στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS για λογαριασμό του Spiegel, το 79% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Αντίθετα, το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Brexit δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Γερμανίας σε σύγκριση με το 36% που πιστεύει ότι η κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα επιδεινωθεί.

Η δημοσκόπηση όπου συμμετείχαν 1.025 άνθρωποι διενεργήθηκε το διήμερο 7-8 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ