ΚΟΣΜΟΣ

Υπό αστυνομική προστασία Γερμανοί βουλευτές τουρκικής καταγωγής

Υπό αστυνομική προστασία Γερμανοί βουλευτές τουρκικής καταγωγής
REUTERS/Umit Bektas

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά από την απόφαση της Μπούντεσταγκ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε τους Γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής να μην ταξιδέψουν αυτή την περίοδο στην Τουρκία καθώς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι βουλευτές έχουν τεθεί υπό αστυνομική προστασία, καθώς δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους.

Ένας Γερμανός βουλευτής τουρκικής καταγωγή, που ζήτησε να μην γνωστοποιηθεί το όνομά του, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το μέτρο τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο μετά από «συζητήσεις» με την ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας. Ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

Το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο αποτέλεσε αφορμή για διαμάχη ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τους 11 βουλευτές τουρκικής καταγωγής που υπερψήφισαν την πρόταση ότι στηρίζουν την "τρομοκρατία" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και πρότεινε να υποβληθούν σε... αιματολογικές εξετάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ