ΚΟΣΜΟΣ

O Ντόναλντ Τραμπ ανακαλεί τις διαπιστεύσεις δημοσιογράφων της Washington Post

O Ντόναλντ Τραμπ ανακαλεί τις διαπιστεύσεις δημοσιογράφων της Washington Post
REUTERS/Brian Snyder

Ο αμερικανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε εχθές ότι δε θα δίνει διαπιστεύσεις στο εξής στους δημοσιογράφους της εφημερίδας Washington Post, απαγορεύοντας της ουσιαστικά την πρόσβαση στις ομιλίες και τις εκδηλώσεις του κόμματός τους.

Η Washington Post, που εδρεύει στην αμερικανική πρωτεύουσα, είναι μια από τις επιδραστικότερες εφημερίδες με μεγάλη κυκλοφορία.

«Δεν υπάρχει δημοσιογραφική ακεραιότητα και γράφουν λάθος πράγματα για τον κ. Τραμπ», ανέφερε γραπτή ανακοίνωση του επικεφαλής της καμπάνιας του εξηγώντας την απόφασή του. «Ο κ. Τραμπ δεν έχει πρόβλημα με ένα κακό άρθρο, όμως αυτό πρέπει να είναι ειλικρινές».

Ο επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ επανέλαβε την κριτική του μεγιστάνα κατά του ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης του Amazon.com.

Είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο για έναν προεδρικό υποψήφιο να αρνείται διαπιστεύσεις σε ειδησεογραφικό οργανισμό.

«Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για ανάκληση των διαπιστεύσεων της Washington Post δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αποκήρυξη του ρόλου μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης εφημερίδας», δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας, Μάρτι Μπάρον.

«Όταν η κάλυψη δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλει ο υποψήφιος, τότε ο ειδησεογραφικός οργανισμός σταματά να έχει πρόσβαση. Η Post θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες του Ντόναλντ Τραμπ, όπως έκανε και πριν, με ακρίβεια, ενεργητικά και αντικειμενικά. Είμαστε υπερήφανοι για την κάλυψη που παρέχουμε και θα συνεχίσουμε».

Η εφημερίδα απάντησε με ένα editorial σε επιθετικό τόνο, κάνοντας λόγο για «επίθεση στις αξίες μας» και για «νέο χαμηλό στην μισαλλοδοξία, την συνωμοσιολογία και στις τακτικές εκφοβισμού».

ποστ copy

Πηγή προσκείμενη στον Τραμπ είπε πως η απαγόρευση θα είναι μάλλον προσωρινή και παρέπεμψε και σε άλλα μέσα που είχαν την ίδια τύχη, μεταξύ τους το Politico, απόφαση που στη συνέχεια ανακλήθηκε.

Ο Μπεν Σμιθ, διευθυντής του Buzzfeed, είπε πως και στον δικό του οργανισμό απαγορεύεται να καλύπτουν επίσημες εκδηλώσεις του Τραμπ, ενώ και ο ιστότοπος Huffington Post ανέφερε μέσω Twitter πως η απαγόρευση επιβάλλεται και στους δικούς του δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ