ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα μετατρέψει τον Λίβανο σε «κράτος προσφύγων»

Ισραήλ: Νέος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα μετατρέψει τον Λίβανο σε «κράτος προσφύγων»
Πλήθος οικογενειών παρακολουθεί ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ (Hezbollah) Χασάν Νασράλα (Sayyed Hassan Nasrallah) σε γιγαντοοθόνη στην κοιλάδα Μπεκά (Bekaa), την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016, ημέρα εορτασμών για την 16η επέτειο από την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο REUTERS/Hassan Abdallah

Ο Λίβανος θα μετατραπεί σε «κράτος προσφύγων», αν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στο Ισραήλ δήλωσε ο αρχηγός της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών του ισραηλινού στρατού υποστράτηγος Χερτσλ Χαλεβί (Herzl Halevi).

Μιλώντας στο 16ο ετήσιο συνέδριο Herzliya, ο Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματικός ανέφερε ότι «το Ισραήλ είναι πιο έτοιμο από ποτέ για έναν νέο πόλεμο».

«Η κατάσταση στην επόμενη σύγκρουση θα είναι εντελώς διαφορετική. Είμαστε ισχυρότεροι παρά ποτέ και είμαστε να θέση να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή», ισχυρίστηκε ο Χαλεβί, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η εφημερίδα Jerusalem Post.

Ο Χαλεβί διεμήνυσε ότι, σε περίπτωση νέου πολέμου, ο Λίβανος θα μετατραπεί σε «κράτος προσφύγων» και θα είναι πολύ δύσκολο γι' αυτόν να ανανήψει από τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον Χαλεβί, πιθανός νέος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ δεν θα είναι εύκολος, αλλά το αποτέλεσμά του είναι προδιαγεγραμμένο. Κατά την άποψή του, ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χασάν Νασράλα (Hassan Nasrallah) δεν θα επέλεγε να εμπλακεί σε πόλεμο, αν ήταν ενήμερος για τις δυνατότητες και το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το αξιόμαχο των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων.

«Ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε έναν εχθρό για τον οποίο να γνωρίζουμε περισσότερα», επισήμανε ο Χαλεβί.

Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 και αποτελεί ένοπλο και πολιτικό κίνημα του σιιτικού πληθυσμού του Λιβάνου. Στόχος της αρχικά ήταν να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στον νότιο Λίβανο. Την 25η Μαΐου 2000, το Ισραήλ απέσυρε τις ένοπλες δυνάμεις του από το λιβανέζικο έδαφος, κάτι που η σιιτική οργάνωση θεώρησε νίκη.

Το 2006, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο 34 ημερών, που τερματίστηκε με εκεχειρία για την οποία διαμεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και σηματοδότησε παράλληλα την άρση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού του Λιβάνου.

Σήμερα, στον Λίβανο ζουν περί το 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία, αριθμός που αναλογεί στο ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού του Λιβάνου. Παραμένει άγνωστο πώς δύναται να εκφραστεί αριθμητικά η απειλή του Ισραηλινού υποστράτηγου πληροφοριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ