ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ντοκουμέντα ρίχνουν φως στα βασανιστήρια της CIA

Νέα ντοκουμέντα ρίχνουν φως στα βασανιστήρια της CIA

Η CIA δημοσιοποίησε 50 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς τις μεθόδους ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η αποκαλύψεις ήρθαν ως απάντηση στην προσφυγή της επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες των Αμερικανών (ACLU) για την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση.

Τα έγγραφα δίνουν στην δημοσιότητα τις τεχνικές ανάκρισης, που ο πρόεδρος Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει «βασανιστήρια», ωστόσο για την CIA πρόκειται για «εκτεταμένη ανάκριση» ή αλλιώς για «ενισχυμένες μεθόδους ανάκρισης».

Επίσης στα έγγραφα περιλαμβάνονται εσωτερικές συζητήσεις για την νομιμότητα αυτών των μεθόδων.

Σε ένα από τα έγγραφα με τον τίτλο «Περιγραφή Σωματικών Πιέσεων», οι τεχνικές περιλαμβάνουν χαστούκια στο πρόσωπο, την χρήση πάνας, «έντομα» και «εικονική ταφή».

«Μια από τις μεθόδους είναι η απειλή τοποθέτησης εντόμου που τσιμπάει μέσα στο δωμάτιο περιορισμού, όμως αντί για αυτό, τα έντομα που τοποθετούνται δεν τσιμπούν», αναφέρει το έγγραφο.

Επίσης αναφέρεται η «εικονική ταφή», δηλαδή η τοποθέτηση του κρατούμενου σε ένα κουτί που μοιάζει με φέρετρο. «Το κουτί διαθέτει μικρές τρύπες και δεν υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας».

Πολλές από τις πληροφορίες, είναι ήδη γνωστές, ειδικά μετά την έρευνα της αμερικανικής Γερουσίας το 2014.

Σύμφωνα με ένα υπόμνημα, ακόμη και ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους, είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις πρακτικές που ακολουθούνται στις ανακρίσεις. Το υπόμνημα από τις 7 Ιουνίου του 2006, αναφέρει ότι κατά την διάρκεια συμβουλίου της ίδιας ημέρας, ο Διευθυντής της CIA, Πόρτερ Γκος, είπε πως ο πρόεδρος Μπους «ήταν προβληματισμένος για την εικόνα ενός κρατούμενου, ο οποίος ήταν αλυσοδεμένος από το ταβάνι, φορούσε πάνα και τον υποχρέωναν να ανακουφίζει τις φυσικές του ανάγκες επάνω του».

Στα υπομνήματα καταγράφεται η υπεράσπιση αυτών των μεθόδων, με έναν αξιωματούχο να αναφέρει σε επίσημο έγγραφο του 2005:

«Πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες που αποσπάμε από αυτές τις ανακρίσεις είναι ο κύριος λόγος που η Αλ Κάιντα έχει αποτύχει να εξαπολύσει συγκεκριμένες επιθέσεις στην Δύση από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001».

Ένα από τα έγγραφα προσφέρει ορισμένες οδηγίες για τις τεχνικές.

«Οι αξιωματούχοι της CIA και το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται για την CIA μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένες μεθόδους ανάκρισης», αναφέρει το σημείωμα, προσθέτοντας πως σε αυτές περιλαμβάνονται ο εικονικός πνιγμός και η χρήση πάνας που εξυπηρετούν τον στόχο του «εξευτελισμού».

Επίσης αναφέρεται «η φυσική και ψυχολογική πίεση πέρα από τις συνηθισμένες μεθόδους» οι οποίες όμως απαιτούν την συνεχή παρουσία ψυχολόγων και γιατρών σε όλες τις ανακρίσεις.

Άλλο έγγραφο περιλαμβάνει έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή που αφορά στην απόδοση και την κράτηση του γερμανού πολίτη Χαλίντ Αλ-Μάσρι. Η έκθεση αναφέρει ότι ο Μάσρι κρατήθηκε άδικα επί μήνες, ακόμη και μετά από την διαπίστωση ότι δεν είχαν λόγο να τον κρατούν, ενώ αποδίδουν αυτό το πρόβλημα σε «νομικές και διαχειριστικές δυσλειτουργίες».

Μια άλλη αποχαρακτηρισμένη έκθεση αφορά την έρευνα για το θάνατο του μαχητή Γκιουλ Ραχμάν σε κέντρο κράτησης στο Αφγανιστάν.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πως υποχρεώθηκε να ακούει μουσική σε μεγάλη ένταση, σε στέρηση ύπνου, σε χρήση πάνας και την μεταφορά του σε κελί όπου η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή. Ο Ραχμάν διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι πέθανε από υποθερμία.

New documents shine light on CIA torture methods

ΔΗΜΟΦΙΛΗ