ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για ριζοσπαστικοποίηση Τούρκων στη Γερμανία

Φόβοι για ριζοσπαστικοποίηση Τούρκων στη Γερμανία
REUTERS/ HANNIBAL HANSCHKE

Τη ριζοσπαστικοποίηση εξτρεμιστικών κύκλων της τουρκικής κοινότητας φοβούνται οι γερμανικές υπηρεσίες μετά την απόφαση της Μπούντεσταγκ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Αντιλαμβανόμαστε αυξημένη δραστηριότητα προπαγάνδας» δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης και τόνισε ότι η «κλιμακούμενη ένταση» θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αντιδράσεις στην εξτρεμιστική «σκηνή» της περιοχής.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος εστιάζει την προσοχή της στην οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων», η οποία αριθμεί περί τα 7.000 μέλη στη Γερμανία και περί τα 2.100 μέλη μόνο στην περιοχή Βάδης-Βυρτεμβέργης. Οι αρχές της Γερμανίας μάλιστα εκφράζουν έντονα τον φόβο τους ότι θα δημιουργηθούν θύλακες στα πρότυπα του Μάλμπεκ των Βρυξελλών.

Το Βερολίνο προειδοποίησε τους βουλευτές τουρκικής καταγωγής να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε τους έντεκα βουλευτές τουρκικής καταγωγής να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία, καθώς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλειά τους. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές έχουν τεθεί υπό αστυνομική προστασία, γιατί δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους.

Μάλιστα, το Der Spiegel ανέφερε ότι κάποιοι από τους βουλευτές έχουν ήδη ακυρώσει τα θερινά ταξίδια τους στην Τουρκία.

Το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο αποτέλεσε αφορμή για διαμάχη ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τους 11 βουλευτές τουρκικής καταγωγής που υπερψήφισαν την πρόταση ότι στηρίζουν την "τρομοκρατία" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και πρότεινε να υποβληθούν σε... αιματολογικές εξετάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ