ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανώς να σπάσει το πρωτόκολλο στο βρετανικό Κοινοβούλιο λόγω Κοξ

Πιθανώς να σπάσει το πρωτόκολλο στο βρετανικό Κοινοβούλιο λόγω Κοξ
Peter Macdiarmid/Getty Images/Ideal Images

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του βρετανικού Κοινοβουλίου έχει ιδιαίτερη αξία, όχι γιατί σε λίγα 24ωρα οι Βρετανοί πολίτες θα κληθούν να πάρουν μια σημαντική απόφαση για το μέλλον της χώρας, αλλά επειδή είναι πιθανό να συμβεί κάτι το ξεχωριστό.

Έπειτα από πρόταση του βουλευτή των Εργατικών, Jason McCartney, προς το Κοινοβούλιο, οι βουλευτές δεν θα καθίσουν ξεχωριστά βάσει του κόμματος που εκπροσωπούν, αλλά ανάμικτα, σε ένδειξη αλληλεγγύης, αλλά και τιμής προς το πρόσωπο της εκλιπούσης.

Η πρόταση αυτή δεν έχει πάρει ακόμα επίσημη έγκριση, αλλά όλα δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί. Κι αυτό διότι αποτελεί επιθυμία όλων των πολιτικών ηγετών να βγει προς τα έξω, στην κοινή γνώμη, ότι παρά τις όποιες πολιτικές διαφωνίες σχετικά με την παραμονή ή την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., προτεραιότητα αποτελούν οι ισχυροί δεσμοί στο εσωτερικό της χώρας. Κάτι που έχει και λογική εξήγηση, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το ξημέρωμα της Παρασκευής θα πρέπει να βρει τους Βρετανούς ενωμένους και όχι διχασμένους.

Συγκέντρωση 800.000 λιρών για φιλανθρωπικές οργανώσεις που στήριζε η Κοξ

Το ποσό των 800.000 λιρών έχει συγκεντρωθεί μέχρι τώρα από πολιτικούς, βουλευτές, υπουργούς, φίλους, συγγενείς και απλούς Βρετανούς που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη της Κοξ, για την ενίσχυση οργανώσεων (κάποιες εξ αυτών αφορούσαν και τους Σύρους πρόσφυγες), που στήριζε η βουλευτής των Εργατικών).

Έκκληση Τουσκ κατά του Brexit

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε σήμερα απ' ευθείας έκκληση στους βρετανούς ψηφοφόρους, καλώντας τους να επιλέξουν στο δημοψήφισμα της Πέμπτης να παραμείνουν στην ΕΕ και λέγοντας πως το Brexit θα εξασθενούσε όχι απλώς την Ευρώπη, αλλά τον δυτικό κόσμο.

"Θα ήθελα να απευθυνθώ στους βρετανους πολίτες εκ μέρους, είμαι βέβαιος γι' αυτό, σχεδόν όλων των Ευρωπαίων και των ευρωπαίων ηγετών: Μείνετε μαζί μας", δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πορτογαλία ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

"Χωρίς εσάς, θα καταστεί ασθενέστερη όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά ολόκληρη η δυτική κοινότητα. Μαζί θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ολοένα και πιο δύσκολες προκλήσεις του μέλλοντος", συμπλήρωσε.

Κάμερον: Το Brexit δεν έχει επιστροφή

Τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα που θα κρίνει αν η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι, ο Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της χώρας να μην στηρίξουν το Brexit.

Σε μια απευθείας συζήτηση με πολίτες, στο στούντιο του BBC ο βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξει επιστροφή σε περίπτωση αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ».

«Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι μία αμετάκλητη απόφαση. Δεν έχει επιστροφή» τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Παράλληλα, σημείωσε ότι σε περίπτωση Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα «επιστρέψει στο σημείο μηδέν».

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η οικονομία μας θα υποφέρει. Θα έχουμε λιγότερη ανάπτυξη, λιγότερες θέσεις εργασίας. Οι πολίτες δεν θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα αν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν, ο οποίος υποστήριξε ότι σε περίπτωση Brexit θα τεθεί σε εφαρμογή ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, υπογράμμισε: «Αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσουμε. Θα πρέπει να αυξήσουμε τους φόρους, να μειώσουμε τις δαπάνες και να δανειστούμε περισσότερα χρήματα».

Παράλληλα κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Brexit για «διαστρέβλωση της συζήτησης» προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς. «Τα φυλλάδια που μοιράζουν στους πολίτες είναι ανακριβή» είπε χαρακτηριστικά.

Η μετανάστευση δεν θα μειωθεί εκτός της ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι δύσκολο αλλά τόνισε ότι δεν θα μειωθεί αν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης επεσήμανε ότι θα «μπλοκάρει» την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, αν τεθεί εκ νέου το θέμα τα επόμενα χρόνια.

Έκτακτο σχέδιο από τις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη λαμβάνει τα μέτρα της σε περίπτωση που οι βρετανοί επιλέξουν να αποχωρήσουν. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προγραμματίσει σειρά έκτακτων συσκέψεων και Συνόδων προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο «καθησυχασμού» των αγορών με στόχο την αποφυγή πιθανής χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για την Ιρλανδία, ενώ και η Πορτογαλία είναι πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit.

«Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις την Παρασκευή το πρωί, εάν το δημοψήφισμα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ε.Ε.» δηλώνει στην εφημερίδα, ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν στο 72% σήμερα, από 60-67% που ήταν την Παρασκευή, σύμφωνα με το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair.

Διχασμός στην καμπάνια του Brexit

Το στρατόπεδο του Brexit, πάντως, αντιμετωπίζει εσωτερικές προστριβές καθώς η Σαγιέντα Γουάρσι (Sayeeda Warsi), πρώην Γραμματέας των Συντηρητικών αποχώρησε από την εκστρατεία του Brexit εξαπολύοντας κατηγορίες για «διασπορά μίσους και ξενοφοβίας». Η Γουάρσι ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει μετά την έκδοση ξενοφοβικής αφίσας από τον υποστηρικτή του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ που στρέφεται κατώ των προσφύγων.

«Ήταν για μένα μια τομή. Δεν μπορώ να συνεχίζω να υποστηρίζω κάτι τέτοιο. Είμαστε έτοιμοι να λέμε ψέματα και να σπέρνουμε το μίσος και τη ξενοφοβία απλά για να κερδίσουμε; Για μένα αυτό παραπάει» δήλωσε στους Times η Γουάρσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ