ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ καλεί τους σιίτες του Μπαχρέιν σε εξέγερση

Η Χεζμπολάχ καλεί τους σιίτες του Μπαχρέιν σε εξέγερση

Στην αφαίρεση της υπηκοότητας από τον Σιίτη κληρικό και πνευματικό ηγέτη της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας προχώρησε το κράτος του Μπαχρέιν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η κίνηση αυτή κατά του Ισά Κασίμ, έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τη δικαστική απόφαση να απαγορέψει την λειτουργία της αντιπολιτευτικής ομάδας Αλ-Βεφακ, κατηγορώντας την πως πυροδοτεί την αναταραχή και πως έχει σχέσεις με ξένες δυνάμεις, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το Ιράν .

Ήδη η απόφαση της κυβέρνησης του Μπαχρέιν προκάλεσε την αντίδραση της Χεζμπολάχ η οποία καλεί τον κόσμο να «δείξει την οργή του» βγαίνοντας στου δρόμους.

Σύμφωνα με το Reuters στα social media υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές για πλήθος κόσμου που συγκεντρώνεται έξω από την κατοικία του Σιίτη κληρικού.

Σημειώνεται πως το 2011 η σιιτική πλειοψηφία στο Μπαχρέιν είχε ξεσηκωθεί ζητώντας μεταρρυθμίσεις και περισσότερα δικαιώματα σε μια χώρα που κυβερνάται από την σουνιτική μειοψηφία.

Από τότε το καθεστώς έχει προχωρήσει σε μαζικές αφαιρέσεις της υπηκοότητας από Σιίτες σε μια προσπάθεια να καταπνίξει κάθε αντίδραση.

Από την πλευρά της Τεχεράνης ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε πως το «Μπαχρέιν θα πληρώσει ακριβά» για αυτή την απόφαση και κάνει λόγο ακόμα και για «αιματηρή αντίδραση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ