ΚΟΣΜΟΣ

Οι βρετανικές εφημερίδες παίρνουν θέση για το δημοψήφισμα

Οι βρετανικές εφημερίδες παίρνουν θέση για το δημοψήφισμα
REUTERS/Luke MacGregor

Λίγες ημέρες πριν το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι εφημερίδες της χώρας έχουν δημόσια τοποθετηθεί για την θέση που υποστηρίζουν, ελπίζοντας να επηρεάσουν την συζήτηση την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί με πολύ μικρή διαφορά.

Υπέρ της παραμονής

THE TIMES

Οι βρετανικοί Times στηρίζουν την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στο φύλλο του Σαββάτου, 18 Ιουνίου, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας έφερε τον τίτλο «Γιατί το Remain είναι η καλύτερη λύση για την Βρετανία».

«Σε γενικές γραμμές πιστεύουμε ότι η Βρετανία θα είναι σε καλύτερη θέση να ηγηθεί μιας ανανεωμένης προσπάθειας για τη αναμόρφωση της ΕΕ εκ των έσω, αντί να αρχίσει εκ νέου έξω από αυτήν», έγραφε η εφημερίδα.

Ωστόσο, οι δύο άλλες εφημερίδες του ομίλου Μέρντοκ, η Sun και οι Sunday Times έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit.

THE MAIL ON SUNDAY

Η δεξιά εφημερίδα Mail on Sunday έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., με το επιχείρημα ότι η χώρα θα είναι ασφαλέστερη, πιο ελεύθερη και πιο εύπορη εντός Ε.Ε.

«Για την ανάπτυξη και ευμάρεια της σύγχρονης Μεγάλης Βρετανίας, πρέπει να δουλέψουμε μαζί και όχι ενάντια στους ευρωπαίους εταίρους μας. Πρέπει να κρατήσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη και να βοηθήσουμε στην διαμόρφωση του μέλλοντός της. Η δυνατή και καθαρή φωνή μας πρέπει να ακουστεί μέσα από την Ευρώπη, κι όχι από το περιθώριο», αναφέρει η εφημερίδα.

DAILY MIRROR

Η προοδευτική εφημερίδα προτρέπει τους αναγνώστες της να στηρίξουν την παραμονή στην Ε.Ε., λέγοντας ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. καθιστά την ήπειρο ασφαλέστερη και την οικονομική της προοπτική πιο σταθερή.

«Αυτό το δημοψήφισμα δεν έχει να κάνει με το παρελθόν, αλλά με το μέλλον μας. Πρόκειται για την ευκαιρία μιας ζωής και είναι πραγματικά μια μάχη για την Βρετανία.»

THE FINANCIAL TIMES

Η οικονομική εφημερίδα προτρέπει τους αναγνώστες της να κρατήσουν την Βρετανία στο μπλοκ των 28, αναφέροντας ότι «η ψήφος για αποχώρηση θα είναι μη αναστρέψιμη και θα αποτελεί μεγάλο χτύπημα στην μεταπολεμική τάξη».

«Δεν είναι καιρός για μετατροπή της χώρας σε Μικρή Αγγλία. Είμαστε η Μεγάλη Βρετανία. Έχουμε συνεισφορά σε έναν πιο ασφαλή και εύπορο κόσμο. Η ψήφος πρέπει να είναι υπέρ της παραμονής.»

THE OBSERVER

Η εφημερίδα Observer, μέλος του ομίλου Guardian Media Group, καλεί τους αναγνώστες της να ψηφίσουν για να παραμείνουν στην ΕΕ. Το εφημερίδα ανέφερε ότι η ΕΕ δεν είναι τέλεια, αλλά ότι συνολικά αποτελεί μια δύναμη για το καλό.

«Παραμένοντας στην ΕΕ δεν θα εξαφανιστούν μαγικά οι προκλήσεις που η Βρετανία θα αντιμετωπίζει στα χρόνια που έρχονται. Αλλά αν επιλέξετε την παραμονή, η Βρετανία θα κρατηθεί στην καρδιά της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού σχεδίου.»

THE GUARDIAN

Η κεντροαριστερή εφημερίδα της Βρετανίας υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ότι «θα πρέπει να παραμένετε συνδεδεμένοι και χωρίς αποκλεισμούς και όχι θυμωμένοι και απομονωμένοι».

«Ψηφίστε για μια ενωμένη χώρα που απλώνει το χέρι στον κόσμο, καταψηφίστε τον διχασμό και την εσωστρέφεια. Ψηφίστε για την παραμονή», αναφέρει η εφημερίδα.

Υπέρ της αποχώρησης

THE SUN

Η Sun, η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία, προέτρεπε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν για την αποχώρηση στο πρωτοσέλιδο της 14ης Ιουνίου.
«Πρέπει να απομακρυνθούμε από το διευθυντήριο των Βρυξελλών», ανέφερε η εφημερίδα με τις σχεδόν 1,7 εκατομμύρια πωλήσεις.

THE SUNDAY TIMES

Η εφημερίδα προτρέπει τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης ως μέσο πίεσης για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.
«Ναι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια ταραχώδη διαδρομή όμως πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Αυτή η ψήφος ίσως να είναι η μόνη ευκαιρία να σταματήσουμε την επέλαση του συγκεντρωτικού ευρωπαϊκού σχεδίου

THE SUNDAY TELEGRAPH

Η συντηρητική εφημερίδα προτρέπει τους αναγνώστες της να ψηφίσουν την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. λέγοντας ότι η χώρα θα είναι σε θέση πια να αποφασίζει ποιος έρχεται να εργαστεί.
«Όταν πια θα έχουμε αποχωρήσει και δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι στην ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού, το ζήτημα της μετανάστευσης θα είναι εθνικό ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί η βρετανική κυβέρνηση και η Βουλή».

THE TELEGRAPH

Η εφημερίδα τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας, προτρέποντας τους αναγνώστες της να κάνουν το ίδιο. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με κύριο άρθρο με τον τίτλο «Ψηφίστε υπέρ της αποχώρησης για να επωφεληθείτε από έναν κόσμο ευκαιριών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ