ΚΟΣΜΟΣ

Βιρτζίνια Ράτζι: Αυτό είναι το προφίλ της νέας δημάρχου της Ρώμης

Βιρτζίνια Ράτζι: Αυτό είναι το προφίλ της νέας δημάρχου της Ρώμης
REUTERS / REMO CASILLI

Για πρώτη φορά μετά από 2,800 χρόνια ιστορίας, η Αιώνια Πόλη απέκτησε γυναίκα δήμαρχο, καθώς μία 37χρονη δικηγόρος εξασφάλισε ιστορική και καθοριστική νίκη στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η Βιρτζίνια Ράτζι (Virginia Raggi) του Κινήματος Πέντε Αστέρων, έγινε δήμαρχος της Ρώμης καθώς κατάφερε να κερδίσει έναν κέντρο-αριστερό υποψήφιο, κατακτώντας το 67.2% των ψήφων τη Δευτέρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την νίκη της Ράτζι συνοψίζονται στα παρακάτω:

Είναι η νεότερη δήμαρχος της Ρώμης

Η Ράτζι θα κλείσει τα 38 της χρόνια τον επόμενο μήνα και όπως περιγράφουν οι συνεργάτες της είναι «ακριβής, αποφασισμένη, και λεπτομερής»

Ισχυρίζεται πως η ισότητα παραμένει "όνειρο θερινής νυκτός"

Αναγνώρισε τη σημασία της σχέσης μεταξύ του φύλου της και της νίκης της σε μία ανάρτηση στη σελίδα του κόμματος. «Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να πω ... είναι πως επιτέλους η Ρώμη θα έχει μία γυναίκα δήμαρχο», έγραψε.

Σε μία περίοδο «κατά την οποία η ισότητα ευκαιριών αποτελεί ακόμα όνειρο θερινής νυκτός», η νέα δήμαρχος έγραψε πως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι «το πρώτο σημάδι πραγματικής αλλαγής που φέρνουμε σε αυτή τη χώρα».

4

REUTERS / REMO CASILLI

Η νίκη για το κόμμα είναι πολύ σημαντική

Η επικράτηση της Ράτζι είναι μέρος ενός ευρύτερου θριάμβου για το Κίνημα Πέντε Αστέρων, καθώς το κόμμα εξασφάλισε νίκες σε 19 από τις 20 πόλεις στις οποίες έστειλε υποψηφίους, σύμφωνα με το ANSA.

Το κόμμα ιδρύθηκε από τον κωμικό και blogger Μπέπε Γκρίλο (Βeppe Grillo) το 2009.

Μετά από τις παραπάνω νίκες ο Γκρίλο δήλωσε πως το Κίνημα Πέντε Αστέρων το οποίο θεωρείτο κόμμα διαμαρτυρίας, είναι έτοιμο για κεντρική κυβέρνηση.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Είναι η σειρά μας τώρα».

Η Ράτζι ήρθε σε επαφή με το κόμμα το 2011 μέσω του άνδρα της Αντρέα Σεβερίνι (Andrea Severini), ο οποίος είναι επίσης μέλος του κόμματος και διευθυντής ραδιοφώνου. Μαζί του η Ράτζι έχει έναν επτάχρονο γιο, τον Ματέο (Matteo), όπως γράφει το ANSA.

raggi2

REUTERS / TONY GENTILE

Έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει τα διαρκή προβλήματα της Ρώμης

Η καμπάνια της Ράτζι επικεντρώθηκε στα μακροχρόνια προβλήματα της ιταλικής πρωτεύουσας, από την υποδομή ως τη διαφθορά.

Εκτός από την υπόσχεση της να βελτιώσει την αισθητική του δημαρχείου, η Ράτζι ορκίστηκε επίσης να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η στέγαση, η ανακύκλωση και η διαχείριση αποβλήτων. Η Ράτζι πρότεινε τη δημιουργία περισσότερων δρόμων ανακύκλωσης έτσι ώστε να λυθεί και το περιβόητο πρόβλημα κίνησης.

Στερείται εμπειρίας

Πολλοί κριτικοί έχουν επισημάνει την σχετική έλλειψη εμπειρίας της ως μια πιθανή αδυναμία. Η πολιτική εμπειρία της Ράτζι περιορίζεται στα λίγα χρόνια που έχει θητεύσει στο δημαρχείο της Ρώμης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ