ΚΟΣΜΟΣ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το βρετανικό δημοψήφισμα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το βρετανικό δημοψήφισμα
REUTERS/Francois Lenoir/Illustration

Σήμερα η Μεγάλη Βρετανία καλείται να απαντήσει σε ένα ερώτημα που αιωρείται στην πολιτική ζωή της χώρας για μια ολόκληρη γενιά: θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα αποχωρήσει για να πορευτεί μόνη;

Και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή τη συζήτηση.

Ποιοι ψηφίζουν;

Οι Βρετανοί, οι Ιρλανδοί και βρετανοί πολίτες που ζουν στις χώρες της Κοινοπολιτείας, όσοι είναι άνω των 18 καθώς και οι βρετανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης τα μέλη της Βουλής των Λόρδων και οι πολίτες της Κοινοπολιτείας στο Γιβραλτάρ παρά το γεγονός ότι δεν ψηφίζουν στις γενικές εκλογές. Πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες – εκτός από αυτούς της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Κύπρου – δεν έχουν δυνατότητα ψήφου.

Πως ψηφίζουν;

Το σύστημα είναι παρόμοιο με αυτό των εκλογών. Πρώτα οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται ενώ στη συνέχεια λαμβάνουν επιστολή στην οποία αναφέρεται πότε και που ψηφίζουν. Την ημέρα του δημοψηφίσματος οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα και λαμβάνουν ένα χαρτί στο οποίο είναι διατυπωμένο το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο ψηφοφόρος σημειώνει την επιλογή του, με ένα X στο κενό κουτάκι και στη συνέχεια ρίχνει το χαρτί στην κάλπη. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου.

καμερον

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία του Κάμερον με την Ε.Ε.;

Σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις οι πολίτες της χώρας αποφασίσουν την παραμονή στην Ε.Ε. Η συμφωνία δίνει στην Μεγάλη Βρετανία ειδικό καθεστώς ενώ ρυθμίζει ζητήματα όπως τα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης και η μεγαλύτερη αυτονομία της χώρας.

Οι επικριτές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι δεν θα κάνει σημαντική διαφορά και ότι είναι πολύ μακριά από όσα υποσχέθηκε ο Κάμερον προεκλογικά.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας:

Επίδομα παιδιού – Οι εργαζόμενοι μετανάστες εξακολουθούν να έχουν την δυνατότητα να στέλνουν χρήματα με την μορφή του επιδόματος στα παιδιά τους που διαμένουν στις πατρίδες τους - ο Κάμερον ήθελε να βάλει τέλος στην δυνατότητα αυτή – όμως το ύψος του ποσού θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το κόστος ζωής στην χώρα καταγωγής και όχι στη Μ. Βρετανία.

Κοινωνικές παροχές στους μετανάστες – Ο Κάμερον ισχυρίστηκε ότι η περικοπή των παροχών σε χαμηλόμισθους μετανάστες που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. θα τους αποθαρρύνει από το να αναζητούν εργασία στην Μ. Βρετανία. Ο Κάμερον δεν πήρε αυτό που ζητούσε, ωστόσο συμφωνήθηκε ότι οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες δεν θα έχουν πρόσβαση σε παροχές και εκπτώσεις φόρου αμέσως αλλά σταδιακά ανάλογα με τα χρόνια παραμονής τους και σε ποσοστό που αναμένεται να αποσαφηνιστεί.

Διατήρηση του εθνικού νομίσματος – Ο Κάμερον ξεκαθάρισε ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται ποτέ να υιοθετήσει το ευρώ. Εξασφάλισε διαβεβαιώσεις ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα διαχωρίζουν την Βρετανία εξαιτίας του διαφορετικού νομίσματος ενώ τα χρήματα που αποδεσμεύονται για την διάσωση χωρών μελών θα επιστρέφονται στη χώρα.

Προστασία του City – Ο Κάμερον εξασφάλισε «ασυλία» για την χρηματοπιστωτική βιομηχανία του Λονδίνου από τους κανονισμούς της ευρωζώνης.

Αυτονομία – Για πρώτη φορά, θα υπάρξει σαφής δέσμευση ότι η Βρετανία δεν θα συμμετέχει στην «ολοκλήρωση της Ένωσης» που αποτελεί κεντρικό στόχο της ευρωπαϊκής ένωσης. Η δέσμευση αυτή θα επικυρωθεί με αλλαγή στην Συνθήκη. Ο Κάμερον εξασφάλισε ένα σύστημα «κόκκινης κάρτας» για τα εθνικά κοινοβούλια καθιστώντας ευκολότερο για τις κυβερνήσεις να συνασπιστούν για να μπλοκάρουν ανεπιθύμητες νομοθεσίες. Εάν το 55% των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ αντιτίθενται σε ένα κομμάτι της νομοθεσίας της ΕΕ, αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί. Οι επικριτές λένε ότι δεν είναι σαφές εάν αυτό θα μπορούσε ποτέ να χρησιμοποιηθεί στην πράξη.

Ποιος θέλει αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.;

Η βρετανική κοινή γνώμη είναι χωρισμένη στη μέση, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Το Ανεξάρτητο Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) που πήρε 13% στις εκλογές, κάνει καμπάνια υπέρ της εξόδου. Περίπου οι μισοί Συντηρητικοί βουλευτές, μεταξύ τους και πέντε υπουργοί, αρκετοί βουλευτές των Εργατικών και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας τάσσονται υπέρ της αποχώρησης.

out

Γιατί θέλουν αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας;

Πιστεύουν ότι η Βρετανία κρατείται πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ παράλληλα θέτει ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο στις επιχειρήσεις και κοστίζει δισεκατομμύρια στερλίνες το χρόνο για την συμμετοχή της χώρας στην Ένωση ενώ δίνει πολύ λίγα σε αντάλλαγμα. Επίσης θέλουν η Βρετανία να πάρει πίσω τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της και να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που εισρέει στην χώρα για να ζήσει και να εργαστεί. Μια από τις βασικές αρχές της Ε.Ε. είναι η ελεύθερη μετακίνηση. Επίσης αντιτίθενται στην ιδέα της «ολοκλήρωσης της Ένωσης» και στις κινήσεις που προμηνύουν την δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Ποιος θέλει παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε.;

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει η Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε. Δεκαέξι μέλη του υπουργικού του συμβουλίου επίσης στηρίζουν την παραμονή. Το Συντηρητικό Κόμμα δεσμεύθηκε να παραμείνει ουδέτερο όμως οι Εργατικοί, το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας (SNP), το ουαλικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Plaid Cymru και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) τάσσονται υπέρ της παραμονής. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι υπέρ της παραμονής όπως και η Γαλλία και η Γερμανία.

ιν

Γιατί θέλουν παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας;

Αυτοί που επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας ισχυρίζονται ότι η Ε.Ε. δίνει μεγάλη ώθηση στη χώρα, καθιστά ευκολότερες τις εξαγωγές ενώ η εισροή μεταναστών, κυρίως νέων πρόθυμων να εργαστούν, ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και βοηθά στα δημόσια έσοδα. Επίσης υποστηρίζουν ότι το status της Βρετανίας στην παγκόσμια σκακιέρα θα πληγεί με την αποχώρησή της ενώ η παραμονή της ενισχύει την ασφάλειά της.

Τι λένε οι επιχειρηματίες;

Οι μεγάλες επιχειρήσεις – με λίγες εξαιρέσεις – τάσσονται υπέρ της παραμονής λόγω της ευκολίας μεταφοράς χρημάτων, ανθρώπων και αγαθών παγκοσμίως. Άλλοι διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα είναι σε θέση να επιτύχει καλύτερες συμφωνίες σε διμερές επίπεδο παρά εν συνόλω ως μέλος της Ε.Ε. Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι το 55% των μελών του στηρίζουν την παραμονή σε μια αναμορφωμένη Ε.Ε.

Πόσος καιρός θα χρειαστεί για την αποχώρηση της Βρετανίας;

Το λιγότερο δύο χρόνια. Σε αυτό το διάστημα η Βρετανία θα συνεχίσει να ακολουθεί τις ευρωπαϊκές συμφωνίες και τους νόμους χωρίς όμως να έχει συμμετοχή στις αποφάσεις ενώ παράλληλα θα διαπραγματεύεται τους όρους αποχώρησης.

Μπορεί το Κοινοβούλιο να μπλοκάρει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;

Θεωρητικά οι βουλευτές μπορούν να μπλοκάρουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., ωστόσο κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «πολιτική αυτοκτονία» αφού η αντίδραση του κόσμου θα ήταν απρόβλεπτη. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά δεσμευτικό – η Βουλή θα πρέπει να το επικυρώσει με σχετική νομοθεσία. Η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει επίσης να λάβει την ψήφο του Κοινοβουλίου.

Ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να ανατραπεί, είναι αν οι βουλευτές οδηγήσουν την χώρα σε γενικές εκλογές και το εκλογικό αποτέλεσμα ερμηνεύεται σαφώς ως ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Τα δύο τρίτα των βουλευτών θα πρέπει να ψηφίσουν για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν την προγραμματισμένη εκλογική αναμέτρηση του 2020.

Διαβάστε επίσης:

Το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ανακτά και διευρύνει το προβάδισμα

Brexit ή Bremain: Η πολυτάραχη σχέση της Μ. Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Τρέμουν» οι Βρυξέλες το ενδεχόμενο Βrexit- Η δημοσιογράφος Έφη Κουτσοκώστα μεταδίδει

Τι σημαίνει το Brexit για τις οικονομικές σχέσεις Βρετανίας -ΕΕ

Η «ταυτότητα» του βρετανικού δημοψηφίσματος - Αναλύουν: Γ.Καπόπουλος, Σ.Αγγελής, Μ.Κοσμίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ