ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του υπ. Εσωτερικών

Ισπανία: Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του υπ. Εσωτερικών
REUTERS/ SERGIO PEREZ

Την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών ζητά η αντιπολίτευση στην Ισπανία, τέσσερις μόλις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τις κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να εκθέσει τους αυτονομιστές της Καταλονίας.

Η αριστερή καταλανική εφημερίδα Publico έδωσε το βράδυ της Τρίτης στη δημοσιότητα ηχογραφημένες συνομιλίες, στις οποίες ο συντηρητικός υπουργός Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ και ο υπεύθυνος για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Καταλονία, Ντάνιελ ντε Αλφόνσο, ακούγονται να συζητούν για υποθέσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εκτεθούν οι Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες.

Οι δύο συναντήσεις του Ντίαθ με τον Ντε Αλφόνσο έγιναν τον Οκτώβριο του 2014, λίγες εβδομάδες πριν από το "συμβολικό" δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οργάνωσε η καταλανική κυβέρνηση.

Ο Ντε Αλφόνσο παρουσίασε στον υπουργό Εσωτερικών διάφορες ενδείξεις αδικημάτων, τονίζοντας όμως ότι είναι πολύ "αδύναμες". Ο υπουργός από την πλευρά του τον διαβεβαίωσε ότι θα μπορούσαν να κάνουν "πολύ κακό" από πολιτικής άποψης.

Μάλιστα ο Ντε Αλφόνσο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό παραδέχτηκε ότι "Ο υπουργός μου έκανε υποδείξεις".

Στη συζήτηση, ο υπουργός ακούγεται επίσης να λέει: "ο πρόεδρος της κυβέρνησης (σ.σ. ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι) το γνωρίζει".

Οι δύο πολιτικοί, ωστόσο, την Τρίτη διαβεβαίωσαν ότι ο Ραχόι δεν ήξερε τίποτα για τις συναντήσεις τους μέχρι αυτήν την εβδομάδα.

Μάλιστα ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ κατηγόρησε τον υπουργό ότι "χρησιμοποίησε τον κρατικό μηχανισμό για να πολεμήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι για να καταπολεμήσει τη διαφθορά εντός του ίδιου του κόμματός του".

Ο Φερνάντεθ Ντίαθ, από την πλευρά του, δεν αρνείται ότι συναντήθηκε με τον Ντε Αλφόνσο όμως ισχυρίζεται ότι οι συνομιλίες τους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο είναι μονταρισμένες. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος είναι το θύμα μιας "συνωμοσίας" που έχει στόχο "να τον καταστρέψει" και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος διέρρευσε τα ηχογραφημένα αποσπάσματα.

"Πρόκειται για έναν βρόμικο πόλεμο βγαλμένο από τους υπονόμους του κράτους", είπε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλος Πουτζδεμόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ