ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή έως και 14 ετών κάθειρξης στον αντιπρόσωπο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα

Ποινή έως και 14 ετών κάθειρξης στον αντιπρόσωπο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ SEDAT SUNA

Ποινή κάθειρξης έως και 14,5 ετών αντιμετωπίζει ο αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Έρολ Εντέρογλου, και οι δύο ακόμη συγκατηγορούμενοί του.

Συγκεκριμένα, εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κατηγορεί τον Εντέρογλου, δημοσιογράφο με διπλή -γαλλική και τουρκική- υπηκοότητα, όπως επίσης και τον Αχμέτ Νεσίν και την Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, δύο διανοούμενους, για «υποκίνηση μίσους» και «προπαγάνδα» υπέρ των ανταρτών του PKK.

Οι τρεις αυτοί υποστηρικτές της κουρδικής υπόθεσης και γενικά των ελευθεριών, είχαν αναλάβει τον περασμένο Μάρτιο συμβολικά και διαδοχικά τον ρόλο του διευθυντή της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem, η οποία βρίσκεται από καιρό στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και των αρχών της Τουρκίας. Εάν η πρόταση του εισαγγελέα γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο, θα οριστεί και η τελική ημερομηνία έναρξης της δίκης.

Οι συλλήψεις τους, που έγιναν τη Δευτέρα, προκάλεσαν πολλές διαμαρτυρίες από τη διεθνή κοινότητα. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι οι κατηγορίες «αντίκεινται στη δέσμευση της Τουρκίας να τηρεί τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του Τύπου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ