ΚΟΣΜΟΣ

Το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ανακτά και διευρύνει το προβάδισμα

Το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ανακτά και διευρύνει το προβάδισμα
Δύο νέοι τυλιγμένοι με τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο φεστιβάλ του Γκλάστονμπέρι (Glastonbury) στο Γουόρθι Φαρμ (Worthy Farm) της Κορνουάλης, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 REUTERS/Stoyan Nenov

Δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακτήσει και διευρύνει το προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του λίγες ώρες πριν από το αυριανό καθοριστικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Times, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκτησε με 51% το προβάδισμά της έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από αυτήν που καταγράφει 49%.

Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς (Sam Coates), αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος της βρετανικής εφημερίδας, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης να προηγείται.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes έδειξε ότι η εκστρατεία υπέρ του Bremain διεύρυνε το προβάδισμά της επί της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Στην έρευνα –που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail και του τηλεοπτικού δικτύου ITV και διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τη 17η ως την 22η Ιουνίου– το Bremain προηγείται με έξι μονάδες, συγκεντρώνοντας το 48% των προθέσεων ψήφου, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει το 42% με το 11% να δηλώνουν αναποφάσιστοι. Αν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, η εκτίμηση για το αποτέλεσμα διαμορφώνεται στο 54% και 46% αντίστοιχα.

Προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, η οποία είχε δημοσιευθεί από την εφημερίδα The Sun στις 14 Ιουνίου, έδινε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής προβάδισμα μόλις μιας μονάδας, 46% έναντι 45%.

Οι Daily Mail και Sun έχουν ταχθεί κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ